Uutta alkua etsimässä

Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman maanantaina alkavaan kolmipäiväiseen Moskovan vierailuun on ladattu runsaasti monentasoisia odotuksia. Olennaista on, millaisen startin suurvaltojen suhteet nyt saavat, kun molemmissa maissa on uudet presidentit. Vladimir Putinin ja George W. Bushin aikakaudella välit viilenivät. Ne pahenivat tulehduspisteeseen viime kesänä Georgian selkkauksen seurauksena.

Vierailun alla huomio on kiinnittynyt siihen, kuinka Obama on suitsuttanut virkaveljeään Dmitri Medvedeviä ajattelevaiseksi ja edistykselliseksi johtajaksi. Luonnehdinnat pääministeri Putinista ovat varauksellisemmat. Obaman mielestä Putinilla on toinen jalka kylmän sodan aikaisissa toimintatavoissa. Putin vastasi Obamalle suoraan ja itsetietoiseen tyyliinsä.

Mielenkiintoista on, että ennen vierailua Obama antaa näinkin henkilöön meneviä kommentteja. Medvedev nousi Putinin seuraajaksi presidenttinä nimenomaan Putinin tuella. Putinia pidetään edelleen jopa Venäjän ykkösjohtajana. On spekuloitu, että hän saattaa asettua presidenttiehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa vajaan kolmen vuoden kuluttua.

Toki vierailu on myös muuta kuin henkilökemiaa. Neuvottelupöydissä olisi hyvä saavuttaa jonkinlaisia konkreettisia avauksia. Se olisi merkki käänteestä parempaa myös tekojen eikä vain juhlapuheiden tasolla. Yhdysvallat on vahvistamassa sotilastoimiaan Afganistanissa. Lehtitietojen mukaan Venäjä on suostunut antamaan USA:n armeijalle luvan lennättää joukkojaan ja kalustoaan maan ilmatilassa matkalla Afganistaniin.

Lännessä tilanne on vaikeampi. Georgian ja Ukrainan Nato-jäsenyydet olisivat Venäjälle punainen vaate. Samoin Yhdysvaltojen Eurooppaan kaavailema ohjuspuolustusjärjestelmä saattaa tehdä tyhjiksi aseriisuntaneuvottelut.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.