Uutta suuntaa idästä

Puolalainen Jerzy Buzek valittiin tiistaina EU-parlamentin uudeksi puheenjohtajaksi saksalaisen Hans-Gert Pötteringin jälkeen. Puolan entinen pääministeri voitti ylivoimaisesti vasemmistolaisen vastaehdokkaansa, ruotsalaisen Eva-Britt Svenssonin, sillä edustamansa oikeiston lisäksi hän sai myös parlamentin sosiaalidemokraattien ja liberaalien tuen.

Buzekin valintaa kuvattiin välittömästi historialliseksi, ja sitä se tietysti olikin. Berliinin muurin murtumisesta ja keskisen Euroopan valtioiden vapautumisesta Neuvostoliiton ikeestä on tänä vuonna kulunut kaksi vuosikymmentä, ja nyt puolalainen nousee koko läntisen Euroopan keskeiseksi suunnannäyttäjäksi. Taloudellisesti itäblokkiin kuuluneet EU:n uudet jäsenvaltiot ovat vielä selvästi länttä jäljessä. Unionin sisäistä yhtenäisyyttäkin on epäilty viime vuosina suuresti. Tiistain vaali kertoi, että henkisesti länsi ja itä ovat kuitenkin löytäneet jo toisensa.

Jerzy Buzek oli 1980-luvulla yksi vastarintaan nousseen Solidaarisuus-liikkeen johtohahmoista. Suurta luottamusta hän on saavuttanut myös toimillaan Euroopan unionissa. Valintansa jälkeen antamissaan lausunnoissa Buzek korosti, että unionista on kehitettävä nykyistä iskukykyisempi toimija maailmanpolitiikkaan.

Parlamentin puhemiehenä hänellä on hyvät mahdollisuudet myös ohjailla monenkirjavia parlamentaarikkoja niin, että ainakin enemmistö heistä kulkee samaan tahtiin. Idästä näytetään nyt suuntaa myös lännelle.

Puola on esiintynyt unionissa takavuosina silloin tällöin itsepäisenä oman tiensä kulkijana. Vanhojen jäsenmaiden tuki Jerzy Buzekin valinnalle kertoo, että menneitä ei muistella. Saksassakaan vaalin tulosta koetaan tuskin arvovaltatappioksi, sillä nimenomaan sehän ajoi aikanaan voimakkaasti unionin laajentumista itään. Sitä paitsi saksalaiset saavat todennäköisesti revanssin kahden ja vuoden kuluttua, kun puheenjohtajuus siirtyy oikeistolta sosiaalidemokraateille, joiden ykkösehdokas on ainakin vielä saksalainen Martin Schulz.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.