Väärään aikaan vieraissa

Keskustelu vierasmaalaisista käy yhä vilkkaampana Suomessa, vaikka paljon on niitä, joitten mielestä näistä asioista ei pitäisi pahemmin mekkaloida, vaan tyydyttävä siihen, mitä ylhäältä annetaan.

Pitäisikö maahan päästää vain niitä ulkomaalaisia, joista on todellista hyötyä ja iloa suomalaisille, vai pitäisikö porttien olla avoinna ihonväristä huolimatta kaikille, jotka pitävät Suomea maana, jonne kannattaa pyrkiä? Näin kai ne kulkevat rintamalinjat pääpiirteittäin niin tavallisten kansalaisten kuin myös poliitikkojen ja virkamiesten puheissa.

Suomi ei ole Euroopassa yksin siirtolaisdebatteineen, aivan samanlaista jähinää käydään muuallakin ja jopa vielä kovemmin ottein. Meillä ei ole sentään vielä tapettu ulkomaalaisvihan vuoksi ihmisiä, kuten on tapahtunut vaikkapa maanosan vapaamielisimpänä pidetyssä maassa Alankomaissa.

Pohjolassa kovimmat ulkomaalaiskeskustelut käydään tätä nykyä Tanskassa ja Norjassa.

Tanskalaisia on totuttu kautta aikain pitämään ystävällisinä ja lystikkäinä oluenjuojina, joitten ainoa vika on siinä, että muunmaalaiset eivät saa mitään selvää heidän puheestaan.

Jostain ihmeen syystä juutit eivät näytä kuitenkaan tulevan toimeen maahansa muuttaneiden raivoraittiiden ääri-islamilaisten kanssa. Johtuneeko se siitä, että Muhammedin usko kieltää hyvältä muslimilta alkoholin nauttimisen - olkoonkin, että itse alkoholi-sana on peräisin arabian kielestä?

Norjassa Carl I. Hagenin perustama ulkomaalaisvastainen Edistyspuolue on noussut vahvaksi poliittiseksi voimaksi. Vaikka vuonojen maa esiintyy maailmanpolitiikassa rauhan ja sovinnon rakentajana, niin raaka tosiasia on, että Hagenin puolue on suhteellisesti Pohjolan vahvin lajissaan. Se Norjan toiseksi suurin puolue työväenpuolueen jälkeen ja suurin porvarillinen puolue.

Mutta vierasmaalainen kelpaa norjalaisillekin, jos hän tuo uudelle kotimaalleen mainetta, kultaa ja kunniaa.

Kenelläkään norjalaisella ei näytä olevan mitään sitä vastaan, että muinoisessa Neuvostoliitossa syntynyt valkovenäläinen Alexander Rybak lauloi ja soitti uudelle kotimaalleen murskavoiton tämän kevään euroviisuissa Moskovassa Fairytale-kappaleellaan.

Satumaista! Puolet kansasta huusi kotitelevisioittensa Heia Norgea lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, ja Gardermoenin lentokentällä satusetä Rybakia odotti sankarin vastaanotto.

Mitkähän olisivat olleet tunnelmat, jos Norjan valkovenäläisvahvistus ja Suomen Waldo's People olisivat vaihtaneet paikkaa viisujen tulosluettelossa? Arvaapa tuon: - Eikö tuonne olisi ollut lähettää norjalaista...?

Suomalaisille ei jäänyt paljon muistelemista vuoden 2009 euroviisuista. Kaikesta etukäteisvouhotuksesta huolimatta puhtaasti kotimainen edustuskappale oli tusinatavaraa - sitä discojumputusta, jota joka tuutista on tullut jo kyllästyttävän pitkään.

Norjan tavoin Suomikin on yrittänyt joskus petrata surkeata euroviisumenestystään ulkomaalaisin vahvistuksin.

Viimeksi tätä keinoa koetettiin neljä vuotta sitten, kun Geir Rönning lähetettiin puolustamaan mainettamme vuoden 2005 kisoihin. Lopputulos oli se, mikä oli: kahdeksastoista sija 24 kilpailijan joukossa.

Vierasapu Rönning oli, kuten hyvin muistetaan, aito norjalainen.

Se norjalaisista. Kun seuraavan kerran haetaan siltä suunnalta vierasapua, kannattaa kokeilla jotain norjalaistunutta maahanmuuttajaa.

Toki myös me olemme koettaneet euroviisuissa onneamme Norjan tavoin venäläisvoimin.

Se, mikä onnistui nyt Alexander Rybakille ja norjalaisille, ei onnistunut vuonna 1965 Viktor Klimenkolle ja suomalaisille. Iloinen arojen poika, "laulava kasakka" ei saanut kilpailussa pisteen pistettä ja jäi kahdeksantoista laulajan kilpailussa viimeiseksi.

Nollatulos oli tietysti nolo heti tuoreeltaan.

Myöhemmät vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että Klimenkon edustusviisu Aurinko laskee länteen ei ollut missään nimessä huono kappale. "Aika on tavaran kaupitellut", legendaarisen kaksikon Reino Helismaan ja Toivo Kärjen viimeisestä yhteisestä hengentuotteesta on tullut yksi suomalaisen kevyen musiikin hienostuneimmista ikivihreistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.