Väärin syötetty

Hämeenlinnan käräjäoikeuden ratkaisu hylätä kahden päiväkotihoitajan pahoinpitelysyytteet aiheuttaa paljon keskustelua. Tuomioistuimen mukaan kaksi noin 50-vuotiasta hoitajaa eivät syyllistyneet pahoinpitelyyn, kun he syöttivät väkisin joitakin hattulalaisen päiväkodin lapsia. Teot ajoittuivat viime vuoden huhtikuun ja tämän vuoden tammikuun välille.

Oikeus katsoi, etteivät työntekijät tarkoittaneet aiheuttaa lapsille kipua. Päätöksessä todetaan hoitotyön edellyttävän, että lapsi saa tarvitsemansa ravinnon hoidon aikana. Oikeuden mielestä hoitajien kokemustaustan erilaisuus voi vaikuttaa siihen, milloin he pitävät tarpeellisena lopettaa vastustelevan lapsen syöttämisen. Hattulan tapauksessa hoitajat muun muassa laittoivat ruokaa väkisin itkevien lasten suuhun pitäen lapsia kiinni käsistä, päästä, niskasta ja hartioista. On todennäköistä, että ratkaisusta valitetaan hovioikeuteen.

Hattulan tapauksessa ei ole kysymys isosta rikoksesta. Pikemminkin voidaan puhua rikkomuksista ja kasvatusperiaatteista. Tästä henkii myös käräjäoikeuden tuomioon kirjaama lause: "Syytetyt työntekijät kohtelivat lapsia päiväkodin arvojen vastaisesti ja ankarasti".

Tuomioistuinkäsittely toi päiväkotityölle ylipäätään valtakunnallista julkisuutta. Se on vieläkin tärkeämpi asia kuin itse tuomion sisältö. Siitä ollaan lasten vanhempien piirissä vähintään kahta mieltä. On aikuisia, jotka eivät hyväksy hattulalaishoitajien menettelyä. Toisaalta on paljon ankaran kasvatuksen kannattajia, jotka edellyttävät, että lasten tulee syödä mukisematta niin kotona kuin hoitopaikassa.

Hoitajien menettelyä ei voi pitää hyväksyttävänä. Lapsille tulee luoda päiväkodeissa turvalliset olosuhteet, eikä kurinpidollisissa toimissa saa olla ylilyöntejä. Hattulassa hoitajat ovat menettäneet malttinsa tiukassa paikassa.

On yleisesti tiedossa, että päiväkotien työntekijät tekevät työtään kovien paineiden alla. Tämä johtuu muun muassa resurssipulasta. Alalla on paljon epäpätevää työvoimaa. Ongelmallista on päiväkotien valvonta. Hattulan tapaus osoittaa, ettei valvonta pelannut. Hoitajia ei saatu asialliselle linjalle ennenkuin vasta lähes vuosi sen jälkeen, kun ensimmäiset pakkosyöttämiset todistettavasti alkoivat.

Tuttu ja turvallinen päiväkoti on lapselle äärettömän tärkeä asia. Päiväkotien henkilökunta tekee haasteellisissa olosuhteissa tärkeää työtään hyvin. Hattulan pakkosyöttämiset ovat marginaalitapauksia, eivätkä kuvasta laajemmin päiväkotiemme tasoa. Tärkeää on nyt käydä Hattulan tapauksen pohjalta laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Se koituu varmasti päiväkotitoiminnan parhaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.