Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Tilastokeskus julkisti marraskuussa tuoreimman väestöennusteensa, joka herätti runsaasti keskustelua. Ennusteen keskeinen viesti on, että Suomen väkiluku kääntyisi 2030-luvulla laskuun syntyvyyden jyrkän alenemisen vuoksi.

Tilastokeskuksen ennuste kannattaa ottaa vakavasti, koska se perustuu demografisiin tosiasioihin. Suomi akkautuu ja ukkoutuu. Eläkeläiset ja ikääntyneet eivät tunnetusti tee lapsia.

Perjantaina julkistettiin konsulttitoimisto MDI:n tekemä ennuste siitä, miten Suomen vähenevä väki jakautuu alueellisesti. Ennusteen mukaan selkeää väestönkasvua nähtäisiin vuoteen 2040 mennessä vain Helsingin, Tampereen ja Turun muodostamassa kolmiossa.

Reippaimmin väkeä imisi pääkaupunkiseutu, jonka väkiluku kasvaisi 270 000 ihmisellä. Tampereen ja Turun lisäksi väkimääräänsä kasvattaisivat kohtalaisesti Oulu ja Jyväskylä. Kuopiossakin kasvua olisi, mutta vain vähän.

Ennuste on uskottava: näin varmasti käy, jos kaiken annetaan jatkua entisellään. Suurimmat voittavat, pienimmät häviävät.

Tällaisia ennusteita arvioitaessa on aina muistettava, että väestön keskittyminen ei kuitenkaan ole mikään luonnonlaki.

Totta on, että suuret kaupunkikeskukset vetävät puoleensa taloudellista toimeliaisuutta ja sen mukana ihmisiä. Kehitykseen voi silti vaikuttaa. Aluepolitiikka on lähes kirosana, mutta valtion toimenpiteillä on silti merkitystä. Valtio voi kiihdyttää tai jarruttaa keskittymistä.

Merkitystä on myös kaupunkien omilla toimilla. Kuopiolla on Itä-Suomen keskuksena hyvät mahdollisuudet lisätä vetovoimaansa. Se vaatii kekseliäisyyttä ja määrätietoista työtä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaalipölyä

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Kansa ohjasi päättäjiä

Vanhus ja pingismaila

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.