Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Tilastokeskus julkisti marraskuussa tuoreimman väestöennusteensa, joka herätti runsaasti keskustelua. Ennusteen keskeinen viesti on, että Suomen väkiluku kääntyisi 2030-luvulla laskuun syntyvyyden jyrkän alenemisen vuoksi.

Tilastokeskuksen ennuste kannattaa ottaa vakavasti, koska se perustuu demografisiin tosiasioihin. Suomi akkautuu ja ukkoutuu. Eläkeläiset ja ikääntyneet eivät tunnetusti tee lapsia.

Perjantaina julkistettiin konsulttitoimisto MDI:n tekemä ennuste siitä, miten Suomen vähenevä väki jakautuu alueellisesti. Ennusteen mukaan selkeää väestönkasvua nähtäisiin vuoteen 2040 mennessä vain Helsingin, Tampereen ja Turun muodostamassa kolmiossa.

Reippaimmin väkeä imisi pääkaupunkiseutu, jonka väkiluku kasvaisi 270 000 ihmisellä. Tampereen ja Turun lisäksi väkimääräänsä kasvattaisivat kohtalaisesti Oulu ja Jyväskylä. Kuopiossakin kasvua olisi, mutta vain vähän.

Ennuste on uskottava: näin varmasti käy, jos kaiken annetaan jatkua entisellään. Suurimmat voittavat, pienimmät häviävät.

Tällaisia ennusteita arvioitaessa on aina muistettava, että väestön keskittyminen ei kuitenkaan ole mikään luonnonlaki.

Totta on, että suuret kaupunkikeskukset vetävät puoleensa taloudellista toimeliaisuutta ja sen mukana ihmisiä. Kehitykseen voi silti vaikuttaa. Aluepolitiikka on lähes kirosana, mutta valtion toimenpiteillä on silti merkitystä. Valtio voi kiihdyttää tai jarruttaa keskittymistä.

Merkitystä on myös kaupunkien omilla toimilla. Kuopiolla on Itä-Suomen keskuksena hyvät mahdollisuudet lisätä vetovoimaansa. Se vaatii kekseliäisyyttä ja määrätietoista työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.