Vähäinen into A2-kieliä kohtaan on murheellista

Uutinen kertoi torstaina, että tänä vuonna missään Kuopion kaupungin peruskoulussa ei käynnisty uutta A2-kielen ryhmää. Vielä viime syksynä sellaisia syntyi viisi ja kymmenen vuotta sitten kymmenkunta (Savon Sanomat 8.8.).

Kielivaihtoehdot olisivat olleet saksa, ranska ja venäjä.

Kaupunkia on jo ennätetty moittia, miten 16 oppilasta on opetusryhmän perustamisen alarajaksi liian korkea. Todellisuudessa ryhmiä ei olisi syntynyt, vaikka raja olisi ollut 12.

Kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen (kok.) arvioi, että rajan alentamista on syytä pohtia, jos ryhmiä ei synny jatkossakaan nykyisellä rajalla. Kovin alas rajaa ei hänen mielestään kuitenkaan sovi asettaa, koska alakoulusta yläkouluun siirryttäessä kieliryhmä voisi hajota vielä pienemmäksi.

On totta, että ensimmäiseltä luokalta alkavan englannin ja kuudennella luokalla käynnistyvän ruotsinopiskelun lisäksi suomalaisten lasten ja nuorten olisi todellakin yleissivistävää jo vastaanottavaisessa alakouluiässä opetella osaamaan muitakin kieliä.

Toisaalta on myös niin, että ei lapsia ole viisasta pakottaakaan laajaan kielivalintaan, jos opiskeluintoa ja -aikaa ei tunnu jostakin syystä riittävän. Vastentahtoinen kielten opiskelu voi viedä pilata koulunkäymisen riemua muutoin.

Murheellisesta ajan hengestä kielii myös se, että Varkaus lopetti ruotsinkielisen koulunsa kokonaan.

Innostus kieltenopiskeluun syntyy kotona. Vanhempien onkin parasta katsoa peiliin sen sijaan, että he syyttäisivät A2-kieliryhmien puutteesta kaupungin päättäjiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Molempien ääripäiden vihapuhe on tuomittava

Norjalaisten huippu-urheilijoiden kasvutarinoissa perheen osuus uralla on erityisen korostunut

Panikointi olisi pahinta koronaviruksessa

Jalat maassa koronan kanssa

Presidenttipeliä ei pidä liikaa estelläkään

Savon maakunnat lumirajalla

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.