Vähäistä ja turhaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto julkisti perjantaina selvityksensä siitä, miten valtionyhtiöt ja valtion liikelaitokset ovat jakaneet vaali- ja puoluerahoitusta. Kokonaissumma ei ole suuren suuri: vuoden 2006 alusta viime vuoden puoliväliin ulottuvalla ajanjaksolla rahaa lähti poliittiseen toimintaan kaikkiaan alle 110 000 euroa.

Tuen vähäisyys paljastuu esimerkiksi laskemalla yhteen tarkastuksen mukana olleiden yhtiöiden liikevaihdot. Summaksi tulee noin 31 miljardia euroa.

Tuen pienuudesta huolimatta tarkastusvirasto suosittelee, että hallitus antaisi vaali- ja puoluerahoitusta koskevan linjauksen. Ehkä pääministeri Matti Vanhasen ja valtion omistuksesta vastaavan ministerin Jyri Häkämiehen ohjeet jo riittävät. Linjaukset ovat tarpeen, ei sen vuoksi, että poliittisen toiminnan tukemiseen menevät rahavirrat olisivat suuria, vaan sen vuoksi, että asialla on siitä huolimatta periaatteellista merkitystä.

Valtio rahoittaa jo nyt puoluetoimintaa muun muassa eduskuntapuolueille maksettavalla puoluetuella. Puoluetukea maksetaan kunkin puolueen kansanedustajien määrän mukaan. Tämän lisäksi valtio maksaa eduskuntaryhmien ja kansanedustajien avustajien palkkoja.

Tämä tuki on läpinäkyvää ja se jaetaan tasapuolisilla periaatteilla.

Veronmaksajat tietävät, minne raha menee.

Ei ole tarpeen, että valtio tukee poliittista toimintaa myös omistamiensa yhtiöiden ja liikelaitosten kassoista.

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.