Vähäistä ja turhaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto julkisti perjantaina selvityksensä siitä, miten valtionyhtiöt ja valtion liikelaitokset ovat jakaneet vaali- ja puoluerahoitusta. Kokonaissumma ei ole suuren suuri: vuoden 2006 alusta viime vuoden puoliväliin ulottuvalla ajanjaksolla rahaa lähti poliittiseen toimintaan kaikkiaan alle 110 000 euroa.

Tuen vähäisyys paljastuu esimerkiksi laskemalla yhteen tarkastuksen mukana olleiden yhtiöiden liikevaihdot. Summaksi tulee noin 31 miljardia euroa.

Tuen pienuudesta huolimatta tarkastusvirasto suosittelee, että hallitus antaisi vaali- ja puoluerahoitusta koskevan linjauksen. Ehkä pääministeri Matti Vanhasen ja valtion omistuksesta vastaavan ministerin Jyri Häkämiehen ohjeet jo riittävät. Linjaukset ovat tarpeen, ei sen vuoksi, että poliittisen toiminnan tukemiseen menevät rahavirrat olisivat suuria, vaan sen vuoksi, että asialla on siitä huolimatta periaatteellista merkitystä.

Valtio rahoittaa jo nyt puoluetoimintaa muun muassa eduskuntapuolueille maksettavalla puoluetuella. Puoluetukea maksetaan kunkin puolueen kansanedustajien määrän mukaan. Tämän lisäksi valtio maksaa eduskuntaryhmien ja kansanedustajien avustajien palkkoja.

Tämä tuki on läpinäkyvää ja se jaetaan tasapuolisilla periaatteilla.

Veronmaksajat tietävät, minne raha menee.

Ei ole tarpeen, että valtio tukee poliittista toimintaa myös omistamiensa yhtiöiden ja liikelaitosten kassoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.