Vähänkin on paljon

Kaikki on suhteellista myös lavealla kuntakentällä. Uusi viidentoista hengen työpaikka ei ole mikään uutinen isossa kaupungissa, mutta toisin on pienessä maalaiskunnassa. Kun Pielavedellä juhlittiin tällä viikolla uutta metallialan yritystä, tunnelmat olivat kuin lottovoittajilla.

Pienessä kunnassa vähänkin on paljon. Muutama uusi työpaikka, muutama uusi runsaslapsinen perhe - ja prognoosit menevät heti uusiksi. Pohjois-Savon toiseksi pienin kunta Rautavaara on hyvä esimerkki siitä, miten syrjäseutujen ihmisten ei tarvitse kulkea vuodesta toiseen luuserin, ainaisen häviäjän, leima otsassaan.

Kolmessa vuosikymmenessä Rautavaaran väkiluku on pudonnut liki 3 500:sta noin 1 900:aan eli hyvä, ettei melkein puolella. Eläkeläisiä on suhteellisesti enemmän kuin missään muussa maakunnan kunnassa - noin 47 prosenttia eli kohta joka toinen.

Jatkuva väestökato ajoi Rautavaaran kunnan talouden ahtaalle. Mutta tarkalla talonpidolla pienikin saa ihmeitä aikaan. 20 prosentin kunnallisveroprosentti ei ole enää Pohjois-Savon korkein, vaan viisi muutakin kuntaa on jo samalla tasolla. Rautalampi on jopa ajanut ohi 20,5 prosentillaan.

Kunnan budjetit olivat takavuosina jatkuvasti alijäämäisiä. Parina viime vuonna miinuksen paikalla on ollut kuitenkin jo plussaa, kun menot on pidetty kurissa ja kun tuloja on ollut enemmän kuin arvattiinkaan. Metsä ei tarjoa enää työtä kuten ennen, mutta vilkas puukauppa ropisuttaa verotuloina mukavasti euroja kunnan kassaan.

Naapuri Sotkamon Talvivaaran kaivos ei ole juurikaan työllistänyt rautavaaralaisia. Kaksi muuta kaivoshanketta herättää jo isompia toiveita. Toinen on Sotkamon ja Rautavaaran rajoille tuleva talkkikaivos, toinen kirkonkylän tuntumasta löydetty kuparia, nikkeliä ja sinkkiä sisältävä malmio.

Jos pienoinen metalliverstas on lottopotti jollekin, niin kaksi kaivosta yhdelle paikkakunnalle olisi jo enemmän kuin superjättipotti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.