Vähemmän uljasta

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta sai runsas vuosi sitten pidetyissä ristiäisissä uljaan nimen. Uljaan ensimmäistä vuotta ei voi kuitenkaan hyvällä tahdollakaan sanoa kovin uljaaksi, sillä kohu on seurannut toistaan. Sen seurauksena on myös sen kiistelty päätoimittaja Veera Järvenpää päättänyt lähteä lehdestä.

Uljaaseen yhdistettiin Kuopion ja Joensuun ylioppilaslehdet. Kasvavien resurssien ja vahvistuneen toimituksen arveltiin johtavan myös tason nousuun. Tulosta tulikin nopeasti: ensimmäisen kohunsa Uljas sai aikaan paljastamalla, että kustantajan edustajat - Joensuun että Kuopion ylioppilaskuntien puheenjohtajat - esiintyivät rasistisiksi epäillyissä yhteyksissä internetissä.

Lehden rohkea, kunnianhimoinen ja ulospäin suuntautunut linja on ainakin julkisuudessa enemmänkin vihastuttanut kuin ihastuttanut. Arvostelijat ovat sanoneet, että Uljaan sisältö ei vastaa ylioppilaskuntien tarpeita. Näkyvän tuen puuttuessa päätoimittaja on ajautunut ahtaalle, joten ero tehtävästä oli odotettavissa. Muodollisen perusteen antoi Uljaan toimituskulujen ankara karsiminen niin, että lehdelle jää vain yksi vakinainen tekijä Joensuuhun.

Sääli, että näin on käynyt. Hyvä ylioppilaslehti ei jää sisäänlämpiäväksi, vaan virittää keskustelua, ovatko asiat ylipäätään oikein tässä yhteiskunnassa ja tässä ajassa. Jos Itä-Suomen yliopiston opiskelijat eivät kestä reipasta aivovoimistelua nuorena, millaisia umpioituneita jurrikoita he ovat keski-iässä saati vanhana. Ja kun vielä sanotaan, että nimenomaan idästä pitäisi valon tulla...

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.