Vähemmän väkeviä

Valhe, emävalhe, tilasto... Näin sanovat pilkkakirveet ja joskus he ovat oikeassa. Yhden malliesimerkin tarjoaa Aamulehden taannoinen juttu alkoholinkulutuksesta vuoden 2009 Suomessa. Sen mukaan Pirkanmaalla Vesilahdella ostettiin vuoden aikana alkoholijuomia 100-prosenttiseksi muunnettuna kaikkiaan 2,3 litraa henkeä kohti ja Lapissa Utsjoella vastaavasti 45,7 litraa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että yliperän saamelaiset olisivat 20 kertaa juopompia kuin vakaat hämäläiset - olivat he sitten vaikka kuinka vesilahtelaisia. Tämä ei liene kuitenkaan koko totuus. Utsjokelaiset eivät liene arkioloissaan sen enempää päissään kuin muutkaan suomalaiset, Tenon takaa tulleet norjalaiset alkoholin ystävät vain kaunistelevat heidän myyntitilastojaan. Norjassahan viina on vielä enemmän hinnoissaan kuin Suomessa, ja siksi sieltä tullaan mielellään ostoksille.

Miten suhtautua Alkon tämän vuoden tilastoihin, jotka kertovat väkevien viinojen ja viinojen myynnin vähentyneen selkeästi tammi-syyskuussa? Esimerkiksi Savon kahdessa maakunnassa vodkaa ja viinaa myytiin seitsemisen prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten. Myös suosittujen siidereitten ja long drinkien myynti on ollut jyrkässä laskussa. Merkittävää lisäystä on kirjattu vain kuohu- ja roseeviineille.

Vuosien ajan alkoholin kokonaiskulutus kasvoi huolestuttavasti Suomessa. Alkon tämän vuoden myyntiluvut viittaavat, että odotettu käänne hieman aiempaa hillitympään juomiseen olisi tapahtumassa. Vai ovatko nämäkin tuoreet luvut vain tilastoharhaa?

Itäsuomalaisista ovat vuoden 2009 myyntitilastojen mukaan ahkerimpia alkoholinkuluttajia eteläsavolaiset 9,6 litran keskikulutuksellaan. Pohjois-Savo tulee kakkosena 8,7 litrallaan. Molemmat Savot ovat tilastoissa 8,3 litran kohdalle asettuvan keskiviivan yläpuolella. Pohjois-Karjala sen sijaan jää 7,8 litrallaan keskimääräistä kuivempien maakuntien joukkoon, elleivät he sitten käy hakemassa juomisensa rajan halvemmalta puolelta idästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.