Vähemmän väkeviä

Valhe, emävalhe, tilasto... Näin sanovat pilkkakirveet ja joskus he ovat oikeassa. Yhden malliesimerkin tarjoaa Aamulehden taannoinen juttu alkoholinkulutuksesta vuoden 2009 Suomessa. Sen mukaan Pirkanmaalla Vesilahdella ostettiin vuoden aikana alkoholijuomia 100-prosenttiseksi muunnettuna kaikkiaan 2,3 litraa henkeä kohti ja Lapissa Utsjoella vastaavasti 45,7 litraa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että yliperän saamelaiset olisivat 20 kertaa juopompia kuin vakaat hämäläiset - olivat he sitten vaikka kuinka vesilahtelaisia. Tämä ei liene kuitenkaan koko totuus. Utsjokelaiset eivät liene arkioloissaan sen enempää päissään kuin muutkaan suomalaiset, Tenon takaa tulleet norjalaiset alkoholin ystävät vain kaunistelevat heidän myyntitilastojaan. Norjassahan viina on vielä enemmän hinnoissaan kuin Suomessa, ja siksi sieltä tullaan mielellään ostoksille.

Miten suhtautua Alkon tämän vuoden tilastoihin, jotka kertovat väkevien viinojen ja viinojen myynnin vähentyneen selkeästi tammi-syyskuussa? Esimerkiksi Savon kahdessa maakunnassa vodkaa ja viinaa myytiin seitsemisen prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten. Myös suosittujen siidereitten ja long drinkien myynti on ollut jyrkässä laskussa. Merkittävää lisäystä on kirjattu vain kuohu- ja roseeviineille.

Vuosien ajan alkoholin kokonaiskulutus kasvoi huolestuttavasti Suomessa. Alkon tämän vuoden myyntiluvut viittaavat, että odotettu käänne hieman aiempaa hillitympään juomiseen olisi tapahtumassa. Vai ovatko nämäkin tuoreet luvut vain tilastoharhaa?

Itäsuomalaisista ovat vuoden 2009 myyntitilastojen mukaan ahkerimpia alkoholinkuluttajia eteläsavolaiset 9,6 litran keskikulutuksellaan. Pohjois-Savo tulee kakkosena 8,7 litrallaan. Molemmat Savot ovat tilastoissa 8,3 litran kohdalle asettuvan keskiviivan yläpuolella. Pohjois-Karjala sen sijaan jää 7,8 litrallaan keskimääräistä kuivempien maakuntien joukkoon, elleivät he sitten käy hakemassa juomisensa rajan halvemmalta puolelta idästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.