Vähemmän vihreä syksy

Kuntavaalit ovat muodostumassa neljän suuren puolueen keskinäiseksi mittelöksi, jossa yksi puolustaa ja kolme hyökkää. Altavastaajan asema on langennut pääministeripuolue kokoomukselle, jota sekä hallituskumppani SDP että oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta yrittävät haastaa kaikin tavoin.

Norsujen leikeissä jäävät pienemmät jalkoihin. Kuntavaalien lähtöasetelma vie pohjaa kaikilta pienpuolueilta. Erityisen hankalaan jamaan ovat joutuneet vihreät, joilla on vahva suosio vauraalla pääkaupunkiseudulla, mutta joiden valtakunnallinen kannatus on kymmenen prosentin tuntumassa.

Helsingissä vihreät nousivat neljä vuotta sitten jopa toiseksi suurimmaksi kokoomuksen jälkeen ja ohi demareiden. Nyt tuo paikallinen ”jytky” näyttää jäävän tilapäiseksi ilmiöksi, sillä mielipidemittauksissa demarit ovat ottaneet perinteisen kakkospaikkansa. Jos perussuomalaiset onnistuvat saamaan myös pääkaupunkiseudulla samanlaisen hurmoksen kuin viime eduskuntavaaleissa, vihreät joutuvat taistelemaan tosissaan kolmannesta sijasta myös heitä vastaan.

Kuntavaalit pitäisi käydä periaatteessa paikallisin teemoin. Julkisuus pakottaa kuitenkin puolueet turvautumaan järeimpiin aseisiin, joten keskeisiksi vaaliteemoiksi ovat nousseet eurokriisi ja vanhusten asema. Vihreästä ideologista on kovin vaikeaa löytää näihin pulmiin nopeita, käyttökelpoisia ja kansaa miellyttäviä ratkaisuja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Silmät on siniset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.