Väistämätön tapahtui

Ulkoministeri Ilkka Kanervan lähtö hallituksesta oli väistämätön tapahtuma. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen, pääministeri Matti Vanhanen kuten myös presidentti Tarja Halonen vakuuttivat tekstiviestikohun aikana sitkeästi luottamustaan Kanervaan, mutta lopulta maan ylimmän johdon oli tunnustettava, että sinänsä erinomaisesti tointaan hoitaneesta ministeristä oli luovuttava Suomen ulkopoliittisen uskottavuuden ja yleisen poliittisen moraalin vuoksi.

Ratkaisu olisi pitänyt itse asiassa tehdä jo heti kohun syntyessä, sillä niin ilmeiseltä näytti, että ulkoministeri oli langennut jälleen kerran vanhoihin perisynteihinsä. Kanerva tosin itse kiisti kaiken ja sai vakuuttuneeksi jopa esimiehensä.

Ratkaisevaan rooliin nousivat nyt tiedotusvälineet, jotka jaksoivat tuoda päivä toisensa perään uusia todisteita ministerin asiattomasta käyttäytymisestä. Julkinen paine antoi varmasti myös Kanervan oman puolueen, kokoomuksen, naisille pontta vaatia ala-arvoisen äijäkulttuurin suitsimista tiukalla kädellä.

Kanerva-kohu ei ole vaurioittanut suomalaista kansanvaltaa ja vähentänyt politiikan uskottavuutta. Päinvastoin ulkoministerin vaihdos on nähtävä demokratian voittona. Ministereiksi valittavien on nautittava kansalaisten luottamusta ja kunnioitusta ei vain oman alansa pätevinä asiantuntijoina, vaan myös rehellisinä ja oikeamielisinä ihmisinä. Ministerin on elettävä arvonsa ja asemansa mukaisesti.

On syvästi inhimillinen tragedia, että Kanerva menetti kasvonsa ja asemansa juuri nyt, kun hän ulkoministerinä oli noussut kunniansa kukkuloille. Tämä ei ole ensimmäinen kerta maailmanhistoriassa. Suurin onni, suurin onnettomuus, näinhän on aina sanottu.

Suomen ulkopolitiikka ei sitä paitsi jää tyhjän päälle Kanervan lähtiessä, sillä pikavauhtia seuraajaksi haettu europarlamentaarikko Alexander Stubb on kokoomukselta erinomainen valinta.

Etukäteisveikkauksissa vahvimpana pidetty puolustusministeri Jyri Häkämies olisi ollut huomattavasti ongelmallisempi valinta, koska hänen suhteensa tasavallan presidenttiin eivät ole parhaat mahdolliset. Myös Alexander Stubb tunnetaan kyllä aktiivisena Naton puolestapuhujana, mutta ennen europarlamenttiuraansa hän toimi läheisessä ja ilmeisen hyvässä yhteistyössä Halosen kanssa, kun tämä oli vielä ulkoministerinä.

Alexander Stubb tuntee läpikotaisin EU:n, on kielitaitoinen ja osaa käyttäytyä sulavasti seurassa kuin seurassa. Näine avuineen hänet voi turvallisin mielin lähettää puolustamaan Suomen asiaa maailmanpolitiikan kovalle ja paljastavalle näyttämölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.