Väistämättömyys muuttui hyveeksi pikku tempulla

Valio kertoi menneellä viikolla, että yhtiön kaikki tavalliset maidot ovat vapaan lehmän maitoa syyskuun puolivälistä lähtien. Toisin sanoen tavallisimmat kauppamaidot tulevat pelkästään pihattotiloilta. Väistämättömästä kehityksestä tuli hyve, sillä Valion tuottajien navetoista jo nyt noin puolet ovat pihattoja ja puolet parsinavettoja. Jo aikaisemmin Valio on linjannut, että sille maitoa tuottavien tilojen uudet navetat eivät voi olla parsinavettoja.

Vaikka Valion alkutuotantojohtaja Ilkka Pohjamo vakuuttaa, ettei uudistuksella ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua parsinavettojen ja pihattojen välille, juuri sen uudistus tekee. Tietenkin Valio suhtautuu tuottajiinsa tasavertaisesti, eikä siinä varmasti tapahdu muutosta.

Vastakkainasettelun makua on kuitenkin siinä, miten vapaan lehmän maito tuli julkisuuteen. Vahvistui kuva parsinavetoissa lehmiään lypsävistä maitotilallisista joukkona kehityksestä jälkeenjääneitä tilallisia, joiden olisi aika päivittää käsityksensä ja varsinkin navettansa nykyaikaan.

Todellisuus ei ole aivan niin yksinkertainen kuin äkkiä voisi kuvitella. Parsinavetat ovat yleensä kooltaan paljon pihattonavetoita pienempiä ja siksi niissä lehmät saavat yksilöllisempää hoitoa. Lisäksi lehmien taudit ja vaivat on helpompi huomata pienestä lypsykarjasta kuin satapäisestä lehmälaumasta.

Pihattojen suosion kasvu on väistämätöntä. Maidontuotannon kustannusrakenne ja ansaintalogiikka ajavat tilallisia investoimaan yhä suurempiin navetoihin. Niistä lehmät kovin harvoin pääsevät laiduntamaan – toisin kuin pienistä parsinavetoista ennen aivan itsestäänselvästi pääsivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Kauppahalliaarre

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Urheiluseurojen eettisiin pulmiin pitää tarttua

Leijaileva laipiolevy ja muuta pelottavaa

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.