Väkivalta tuomittava

Jääkiekkoväkivalta on noussut puheenaiheeksi tänä syksynä. Kuohuntaa aiheutti muun muassa syyskuussa Kuopiossa pelattu SM-liigan ottelu KalPa-HIFK. Ottelun lopussa ei voinut välttyä epäilykseltä, että käsky veriseen tappeluun tuli muualta kuin vierasjoukkueen pelaajan korvien välistä.

Valmentajien masinoimat tappelut ovat jääkiekkoperheen sisällä tabu (Savon Sanomat 9.10). Siitä ei puhuta - ainakaan julkisesti. Vaikka on selkeästi epäiltävissä, että käsky tappelun aloittamiseen tulee valmennusportaalta, epäilyn toteen näyttäminen on yleensä vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että valmentajien ja pelaajien kesken vallitsee vaikenemisen laki.

Jääkiekko on kontaktipeli, jossa rajutkin taklaukset ovat sallittuja. Erotuomarin rooli ja ammattitaito ovat tiukoissa ja tunteikkaissa peleissä keskeisiä. Hyvä tuomari kykenee päättäväisyydellään ja tiukalla linjallaan hillitsemään kaukaloväkivaltaa tai estämään sen kokonaan.

Kuopion syyskuisen ottelun tapaiset väkivaltatilanteet syntyvät yleensä jomman kumman joukkueen turhautumisesta. Jollakin pelaajalla on saattanut jäädä yksittäisestä taklaustilanteesta jotakin "hampaan koloon" vastustajaa kohtaan ja hän ylireagoi väkivallalla. Verisiin yhteenottoihin saattaa myös liittyä taktiikkaa, jolla ärsytetään vastustajaa ja pyritään saamaan vastustajan pelaaja jäähylle.

Väkivalta, jossa pyrkimyksenä on vahingoittaa pelaajia, on tuomittavaa. Jääkiekkoperheen on tartuttava väkivaltaisiin ilmiöihin ja puututtava myös valmennusportaan käyttäytymiseen. Jääkiekkoliitolla ja SM-liigalla on on keinot, joita se voi halutessaan käyttää väkivaltaan yllättäviä henkilöitä kohtaan. Jos liitto ei tee mitään, väkivaltaisuudet on vietävä nykyistä useammin poliisitutkintaan, syyteharkintaan ja viime kädessä tuomioistuimeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.