Väristä sen näkee

Suomessa on keskusteltu viime aikoina rasismista enemmän kuin koskaan. Tasavallan presidentti Tarja Halonen on toivonut, jopa rasismin vastustamisen kirjaamista seuraavaan hallitusohjelmaan, eikä puolueilla näytä olevan mitään sitä vastaan.

Poliisin valmistelema henkilökorttiuudistus ei olisi voinut osua hankalampaan hetkeen. Poliisihallituksessa on luonnosteltu malli, jonka mukaan Suomen kansalaiset saavat sinisen ja maassa ilman kansalaisuutta asuvat ruskean henkilökortin.

Sinisessä ei ole mitään vikaa, siitä väristä jokainen suomalainen tunnistaa itsensä. Mutta miksi valita ilman kansalaisuutta oleville ruskea henkilökortti, kun vierasmaalaisista suurin osa edustaa tätä ihonväriä?

Uudistusta johtanut projektijohtaja Ismo Parviainen on puolustellut ruskean valintaa, että se erottuu hyvin ja että väri on ollut vapaana. Henkilökortin värivalinta ei ole kuitenkaan pelkkä tekninen valinta, vaan siihen aina liittyy myös arvoja ja tunteita - juuri näitä näkymättömiä asioita, joitten vuoksi suomalaisille varattiin sininen kortti.

Rasismia kutsuttiin ennen rotuerotteluksi. Jos Suomessa asuville aletaan jo jakaa henkilökortteja värin mukaan, niin sopii kysyä, mitkä ovat kansalaisten todelliset asenteet vierasmaalaisia kohtaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.