Väristä sen näkee

Suomessa on keskusteltu viime aikoina rasismista enemmän kuin koskaan. Tasavallan presidentti Tarja Halonen on toivonut, jopa rasismin vastustamisen kirjaamista seuraavaan hallitusohjelmaan, eikä puolueilla näytä olevan mitään sitä vastaan.

Poliisin valmistelema henkilökorttiuudistus ei olisi voinut osua hankalampaan hetkeen. Poliisihallituksessa on luonnosteltu malli, jonka mukaan Suomen kansalaiset saavat sinisen ja maassa ilman kansalaisuutta asuvat ruskean henkilökortin.

Sinisessä ei ole mitään vikaa, siitä väristä jokainen suomalainen tunnistaa itsensä. Mutta miksi valita ilman kansalaisuutta oleville ruskea henkilökortti, kun vierasmaalaisista suurin osa edustaa tätä ihonväriä?

Uudistusta johtanut projektijohtaja Ismo Parviainen on puolustellut ruskean valintaa, että se erottuu hyvin ja että väri on ollut vapaana. Henkilökortin värivalinta ei ole kuitenkaan pelkkä tekninen valinta, vaan siihen aina liittyy myös arvoja ja tunteita - juuri näitä näkymättömiä asioita, joitten vuoksi suomalaisille varattiin sininen kortti.

Rasismia kutsuttiin ennen rotuerotteluksi. Jos Suomessa asuville aletaan jo jakaa henkilökortteja värin mukaan, niin sopii kysyä, mitkä ovat kansalaisten todelliset asenteet vierasmaalaisia kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.