Väyliä riitettävä kaikille

Talviliikuntakausi on parhaimmillaan ja Kuopiossa on runsaasti reittejä reippailuun. Siitä huolimatta näillä yhteisin varoin rakennetuilla väylillä nousee jopa tappelunnujakoita.

Riittävän lumiset talvet ovat käyneet yhä lyhyemmiksi ja hiihtosesongit kutistuneet samassa tahdissa. Tuhannet kaupunkilaiset odottavat suorastaan vesi kielellä, että latuverkosto saadaan kuntoon. Onko ihme, että latujen tahalliset pilaajat ja jopa ilkivallan harjoittajat nostattavat verenpainetta hiihtopipojen alla?

Herkimmin törmäyskurssille joutuvat koirien ulkoiluttajat ja hiihtäjät. Tämä johtunee siitä, että esimerkiksi Puijolla ja Neulamäessä jonkin verran ulkoilureittejä ja pururatoja varataan pelkästään hiihtäjille. Muut ulkoilijat saattavat joutua vaihtamaan tuttuja reittejään toisiin.

Jalan liikkuvat eivät kuulu laduille. Lumisateiden jälkeen näkee usein kengän painamia laduilla. Lenkkeilijät kokevat koviksi ajetut ladut miellyttävämmiksi astella kuin paksun lumen. Askeleet pilaavat ladun.

Ratsut, mönkijät ja moottorikelkat tarvitsevat luonnollisesti omat reittinsä.

Varsinkin maaseudulla, miksei kaupungeissakin, potkukelkka on mukava kulkuväline, mutta väylien hiekoittaminen reunasta reunaan haittaa sen käyttöä. Kapea hiekaton kaistale ilahduttaisi myös pulkkaväkeä. Jalankulkijoiden luulisi osaavan välttää sitä ja käyttää hiekoitettua osaa tiestä. Näin kaikkien olisi hyvä liikkua.

Uusin kasvava harrastus on retkiluistelu. Luonto on tänä talvena hellinyt luistelijoita Kallavedellä. Laji on siitä erinomainen, että tilaa riittää aivan jokaiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.