Väyrysen venkoilu siirtyi aivan uudelle tasolle

Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen, 69, yllättävä ilmoitus uuden puolueen perustamisesta järkytti keskustan puoluesihteeri Timo Laanista ja todennäköisesti myös suurta joukkoa keskustaväkeä kautta Suomen. Yhtä todennäköistä on, että moni myös ilahtui Väyrysen tempauksesta.

Blogissaan Väyrynen aloittaa tykityksellä: ensin hän ilmoittaa, että kannatusta on runsaasti, sitten toteaa, miten Suomen pitää erota euroalueesta ja lopuksi, kuin väistämättömänä seurauksena, hän toteaa perustaneensa aatteellisen yhdistyksen, Kansalaispuolue ry:n.

Sitten alkaa Väyrysen venkoilu.

Kansalaispuolue ei olisi sellainen puolue kuin nykyään puolueet Suomessa ovat: sen jäseniä voisivat olla vain eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet, jotka kaikki kuuluvat puoluehallitukseen. Puolueen ensimmäinen jäsen olisi tietysti itse Väyrynen, joka on valmiiksi europarlamentissa, mistä hän ”joskus vaalikauden mittaan” aikoo palata eduskuntaan ja asettua ehdokkaaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Väyrynen haluaa bloginsa mukaan koota eurovastaiset voimat yhteen muodostamalla puolueelle tukiryhmän. Siihen voisi kuulua paitsi sitoutumattomia myös muiden puolueiden jäseniä, jotka kannattavat Väyrysen puolueen tavoitteita.

Euroeron lisäksi Väyrynen tahtoo Suomen muuttavan Eurooppa-politiikkaansa ja vaatii Suomen säilymistä sotilaallisesti liittoutumattomana maana. Lisäksi Väyrynen latelee tuttuja liturgioitaan ihmiskuntapolitiikasta, terveestä talouspolitiikasta ja aluepolitiikasta.

Julkeaksi Väyrysen ulostulon tekee se, että hän kehottaa keskustan toiminnassa mukana olevia kannattajiaan jatkamaan työtään puolueessa ja vaikuttamaan sen poliittiseen linjaan. Kehotuksellaan Väyrynen väisti jo etukäteen Laanisen lausunnon, jonka mukaan keskustan jäsen voi olla jäsen vain yhdessä puolueessa. Kannattaja on eri asia kuin jäsen.

Epäilemättä Väyrynen saa koottua nopeasti 5 000 kannattajakorttia puolueelleen. Sen jälkeen Suomessa on uusi parlamenttipuolue, joka on luultavasti myös otettava mukaan puoluekannatuskyselyihin. Taktiset linjanvedot osoittavat, että Väyrynen on pannut kaikkensa peliin. Väyrysen tempaus on väkevä veto myös perussuomalaisten suuntaan.

Keskustalle tempaus on tietysti erityisen vaikea asia. Lähipäivinä puoluejohdolla on tarkan pelin paikka, sillä kovin voimakas reaktio ei kohdistuisi vain Väyryseen vaan voisi loukata hänen kannattajiaan. Kovin ymmärtävä suhtautuminen puolueen suunnalta taas tekisi tilanteen sekavaksi ja jättäisi ikään kuin veräjän auki.

Keskustassa on yritetty suhtautua Väyryseen kuin maatilan vanhaan isäntään, jonka jorinoita ehkä juuri kuunnellaan, mutta ei enää oteta todesta. Tulos on nyt nähtävillä.

Jatkossa kiinnostavaa on nähdä, miten taitava puolueen kentän tuntojen tulkki Väyrynen tällä kerralla on. Seurauksena voi olla hyvin nolo loppu, mutta yhtä mahdollinen lopputulos on todella suuri muutos Suomen poliittisella kartalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pääministeri joutuu lujille: Kestävyyttä ja hyviä hermoja vaaditaan

Käräjäoikeusuudistuksen virhe on nyt hyvä korjata

Inkluusio toimii teoriassa mutta ei käytännössä

Vankien vaihtoa ja varovaa optimismia

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.