VR hakee uutta roolia

Markkinoille kolme vuotta sitten ilmestynyt Onnibus muutti ripeästi linja-autoliikenteen hintarakennetta. Yhtiö on tarjonnut halvimmillaan palvelujaan muutamalla eurolla. Kysyntää on ollut niin, että se on kyennyt laajentamaan linjojaan suurimpien kaupunkien välillä.

Raideliikennettä hallitseva VR on seurannut sivusta kilpailun kiristymistä kumipyörillä, mutta nyt se on päättänyt uudesta strategialinjauksestaan. Yhtiö terävöittää otettaan joukkoliikenteessä milläs muulla kuin hinnalla.

VR:n toimitusjohtajan Mikael Aron mukaan hinnoittelu uudistuu. Tarjousten ohella VR tavoittelee pysyvää hintatason alentamista.

Kun VR lähtee toteuttamaan uutta strategiaansa, se on puun ja kuoren välissä. Toimintoja on tehostettava, mutta sen on pidettävä huoli sellaisesta palvelunsa laadusta, jota pahimmat kilpailijat bussiliikenne ja yksityisautoilu eivät kykene tarjoamaan.

Junissa on busseja parempi matkustusmukavuus, mutta samaan tai edes lähimain samaan lippujen hintatasoon on yhtiön tehostamistoimienkaan jälkeen vaikea päästä.

Suomalaiset ovat tottuneet lisäksi liikkumaan yksityisautoillaan. Sellaiset syvään juurtuneet taipumukset eivät yhdessä yössä halvemmilla lippujen hinnoilla muutu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.