Vaalien aikaistaminen on jo todellinen vaihtoehto

Kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Jyrki Kataisen lauantaisella luopumisilmoituksella on kolme tasoa. Kyse on Kataisen henkilökohtaisesta ratkaisusta, jolla on vaikutuksia kokoomukseen, mutta myös hallitukseen ja sitä kautta koko Suomeen.

Henkilökohtaisella tasolla Kataisen ratkaisua on helppo ymmärtää. Hän on johtanut kokoomusta 10 vuotta. Häntä pitempään samassa tehtävässä on ollut vain Ilkka Suominen. Kymmenestä vuodesta seitsemän Katainen on ollut ministerinä, ensin neljä vuotta valtiovarainministerinä ja nyt kolme vuotta pääministerinä. Vastuun kantaminen on raskasta.

Niin kuin Katainen itse kertoi, hän on kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä. Hän mainitsi erikseen Euroopan komission jäsenyyden. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Kataisesta mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulee Suomen seuraava komissaari ensi syksynä. Mahdollista, joskin epätodennäköisempää on, että hänelle avautuu jokin toinen johtotehtävä EU:ssa.

Kokoomuksen seuraava puheenjohtaja valitaan kesäkuun puolivälissä pidettävässä puoluekokouksessa. Hänestä tulee myös uusi pääministeri ”juhannuksen tienoilla” niin kuin Katainen uumoili.

Katainen on ollut ehkä kokoomuksen menestyksekkäin puheenjohtaja. Hänen johdollaan kokoomus nousi viime eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi ja samalla pääministeripuolueeksi. Kataisen puheenjohtajakaudella kokoomuslainen Sauli Niinistö valittiin tasavallan presidentiksi.

Kokoomus selviää puheenjohtajan vaihdoksesta. Sen sijaan paljon hankalampaa on hallituksella, jonka toimintakyky on pahasti rapautumassa. Pääministerin vaihtuminen ei ole läpihuutojuttu missään hallituksessa, mutta ideologisesti hajanaiselle, viiden puolueen koalitioksi kutistuneelle hallitukselle se saattaa olla lopun alku.

On mahdollista, että jo ennen pääministerin vaihtumista vaihtuu varapääministeri. SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen jatkomahdollisuudet toukokuun puoluekokouksessa eivät näytä hyviltä. Antti Rinteen valinta SDP:n puheenjohtajaksi johtaisi puolueen politiikan muuttumiseen, mikä vaikeuttaisi hallituksen työtä.

Myöskään vihreät eivät istu hallituksessa tiukasti. Fennovoiman suunnitteleman ydinvoimalan uuden periaateluvan hyväksyminen hallituksessa tietäisi vihreiden lähtöä. Hallituksen enemmistö eduskunnassa kutistuisi olemattomiin.

Mikä olisi vaihtoehto nykyiselle hallitukselle? Eduskunnan nykyisillä voimasuhteilla vaihtoehtoa ei ole. Uutta enemmistöhallitusta olisi käytännössä mahdotonta koota ilman eduskunnan hajottamista ja ennenaikaisia vaaleja ensi syksynä.

Eduskuntavaalien aikaistaminen on todellinen vaihtoehto, jota Kataisen seuraajan olisi syytä harkita vakavasti. Perustuslain mukaan tasavallan presidentti hajottaa eduskunnan, mutta vain pääministerin esityksestä. Uusi pääministeri ja pääministeripuolue kokoomus ovat avainasemassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.