Vaalikuume kohoaa

Kohu poliitikkojen vaalirahoituksesta ei hetkauttanut valtaosaa suomalaisista. Kuntaliiton teettämän kyselyn mukaan 77 prosenttia äänestysikäisistä ilmoittaa, ettei kohu vaikuttanut heidän äänestysintoonsa kuntavaaleissa. Tätä mieltä olivat etenkin keskustan kannattajat ja alle 35-vuotiaat. Kyselyn tulokset julkistettiin viime keskiviikkona. Kysely tehtiin kesä-heinäkuun vaihteessa.

Varmimmin äänioikeuttaan ovat käyttämässä vanhemmat ikäluokat, korkeakoulututkinnon suorittaneet ja Etelä-Suomessa asuvat. Pääkaupunkiseudulla asuvista jopa 20 prosenttia sanoo, että vaalirahoituskeskustelun jälkeen äänestäminen kiinnostaa aiempaa enemmän. Kiintoisaa tuloksissa on, että äänestämistä epäröivien määrä on vähentynyt ja äänestämättä jättävien joukko kasvanut 14 prosenttia verrattuna viime vuoden maaliskuuhun.

Vaalirahasotkun kuumimmilla hetkillä arveltiin yleisesti, että kansan innostus vaaliuurnille hiipuu. Monet arvioivat, että poliitikkojen uskottavuus ja luotettavuus oli kärsinyt niin paljon, että se näkyy protestina vaaleissa. Kyselyn mukaan äänestysinto on hyvällä tasolla. Kansa saattaa kuitenkin protestoida - ei jättämällä äänestämättä - vaan äänestämällä yllättävästi. Ikäviä yllätyksiä voi olla tiedossa esimerkiksi keskustalle, joka joutui vaalirahajupakan keskiöön. Tosin oman osansa saavat muutkin isot puolueet.

Tulevissa kuntavaaleissa on tärkeää, että ihmiset menevät äänestysuurnille. Politiikan tekijöiden vastuulle jäävät sitä ennen asialliset vaalikeskustelut. Rehellinen ja avoin toimintatapa tuottavat parhaan lopputuloksen myös politiikassa. Salaileva ja epärehellinen toiminta johtaa vaalirahasotkun tapaisiin vastenmielisiin näytelmiin. Jospa poliitikot vihdoinkin olisivat ottaneet opikseen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.