Vaalit voitetaan keskiviivalta

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi keskiviikkona kiistellyn salakuuntelulain, joka muun muassa antaa tiedustelupalveluille oikeuden salakuunnella ilman oikeuden päätöstä Yhdysvaltojen ulkopuolella asuvia ulkomaisia ihmisiä.

Lailla on myös taannehtivia vaikutuksia. Se takaa syytesuojan teleyrityksille, jotka osallistuivat hallituksen salakuunteluohjelmaan heti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Ilman lakia yrityksiä olisivat uhanneet oikeudenkäynnit ja jopa miljardien dollareiden suuruiset vahingonkorvausvaateet.

Senaatin ratkaisua pidetään suurena voittona presidentti George W. Bushille . Lakia ovat kiihkeästi vastustaneet kansalaisoikeusaktivistit ja liberaalit.

Mielenkiintoista on, että lain hyväksymisen puolesta äänesti myös senaattori Barack Obama , joka elokuussa virallisesti valitaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Eikö Obama olekaan liberaali, niin kuin hänen poliittiset vastustajansa ovat väittäneet?

Päättyneessä demokraattien esivaalissa Obama nujersi päävastustajansa Hillary Clintonin keräämällä kannatusta sekä puolueensa vasemmalta että oikealta siiveltä. Hän tasapainotteli onnistuneesti keskiviivalla.

Varsinaisessa presidentinvaalissa peli on toinen. Demokraattien keskiviiva ei riitä, on kyettävä tunkeutumaan sille keskiviivalle, jonka tuntumassa on suurin osa yhdysvaltalaisista äänestäjistä.

Sinne Obama on jo matkalla. Se tarkoittaa käytännössä reipasta siirtymistä oikealle.

Esivaalin aikana hän lupasi vetää Yhdysvaltojen taistelujoukot pois Irakista 16 kuukaudessa, jos hänet valitaan presidentiksi. Nyt hän on jo vihjannut tarkistavansa Irak-kantojaan tavattuaan yhdysvaltalaisten joukkojen johtoa myöhemmin tänä kesänä.

Obama on myös kertonut pitävänsä oikeana korkeimman oikeuden ratkaisua, jolla kumottiin Washington D.C:ssa tehty käsiasekielto. Hän on arvostellut oikeuden päätöstä, jolla kumottiin lapsenraiskaajan kuolemantuomio.

Suomessa pätevät samat politiikan lainalaisuudet kuin Yhdysvalloissa. Vaaleja ei voiteta kiveen hakatuilla periaatteilla ja ideologioilla, vaan vetoamalla äänestäjien enemmistöön. Siksi kaikki suuret suomalaiset puolueet hakevat asemiaan poliittisesta keskustasta, ainakin retoriikan tasolla.

Niin kuin professori Pekka Isotalus Suomen Tietotoimiston haastattelussa (Savon Sanomat 9.7.) toteaa, suuret äänestäjäryhmät löytyvät keskituloisista ja ikääntyneestä väestöstä. Näihin ryhmiin on suunnattu puolueiden poliittinen sanoma.

Mitään ei jätetä sattuman varaan. Puolueet teettävät tutkimuksia siitä, mitkä asiat ihmiset kokevat tärkeiksi. Tärkeät asiat otetaan mukaan kampanjoihin. Niistä väännetään iskulauseita mainostoimistoissa.

Puolueet haluavat luonnollisesti miellyttää mahdollisimman suurta äänestäjäjoukkoa. Siksi varotaan loukkaamasta ketään. Jokainen puolue tarvitsee peruskannattajansa, mutta loppupeleissä voittajaksi selviytyy se puolue, jolla on vähiten vastustajia.

Kokoomus on Suomen Toivo. Ketä haittaa? SDP tarjoaa äänestäjille Reilua Suomea. Kuka vastustaa?

Tätäkö haluavat ihmiset, joilla on selkeä maailmankatsomus ja jotka sen vuoksi ovat poliittisesti aktiivisia?

Sosiaalidemokraatit valitsivat kesäkuussa puheenjohtajakseen 32-vuotiaan naisen. Ennen puoluekokouksen tekemää valintaa vain harvat tiesivät, mitä olivat Jutta Urpilaisen unelmat.

Ei tainnut olla suurta väliäkään. Monet pitivät Urpilaista hyvänä valintana imagosyistä. Ukkoutunut SDP sai uuden alun, kun puheenjohtajaksi valittiin nuori nainen.

Valintansa jälkeen Urpilainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että poliittisessa keskustassa on Suomessa vain sosiaalidemokraattinen puolue. Keskusta ja kokoomus ovat hallitusyhteistyönsä vuoksi oikeistolaistuneet ja luisuneet pois keskustasta.

Missä on päätetty, että SDP on keskustalainen puolue? Päättikö asian Urpilainen itse? Olisiko aika kirjoittaa uusiksi SDP:n puolueohjelma, jossa vielä puhutaan sosialistista arvoista?

Ajattelevatko aatteelliset perusdemaritkin, että tärkeintä on sittenkin vain voittaa syksyn kunnallisvaaleissa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Liikenteen isot ilmastopäätökset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.