Vaalitenttien määrää voisi hyvin vähentää

Keskustan ja SDP:n puoluesihteerit ovat keskinäisissä tapaamisissaan pohtineet mahdollisuutta, että puolueet yhdessä ryhtyisivät järjestämään televisioitavia vaalikeskusteluita. Jarmo Korhonen ja Maarit Feldt-Ranta kertoivat ajatuksistaan torstain Aamulehdessä.

Korhosen mielestä puolueet tuottaisivat "täydentävää mediatarjontaa" televisiokanaville. Puolueet sopisivat yhdessä toimittajista, jotka tilaisuuksia vetäisivät. Mille televisiokanaville ohjelmia tarjottaisiin, sitä puoluesihteerikaksikko ei vielä ole ehtinyt miettiä.

Esityksen perustelut tuntuvat hieman erikoisilta. Feldt-Rannan mielestä kyse olisi "kansanvaltaa tukevasta uudistuksesta". Korhonen puolestaan toteaa, että uudenmuotoisia vaalitenttejä tarvitaan, jotta "tosiasiat tulevat esille".

Feldt-Ranta toisin sanoen arvioi, että kansanvalta jollakin tavalla kärsii nykykäytännöstä, jossa vaalitenttien järjestäminen on televisiokanavien huolena. Korhonen taas on ilmeisesti sitä mieltä, että kaikki tosiasiatkaan eivät nykymenossa tule päivänvaloon.

Täysin uutta puoluesihteereiden pohdiskelu ei ole. Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen kirjoitti samanlaisia ajatuksia nettipäiväkirjaansa presidentinvaalikampanjan aikana kaksi vuotta sitten.

Korhonen, Feldt-Ranta ja Vanhanen ovat osittain oikeassa, mutta he lähestyvät asiaa väärästä suunnasta.

On ensiksikin ilmeistä, että televisioitavat vaalitentit ovat televisiokanavien määrän kasvun myötä kärsineet inflaation. Puolueet ja poliitikot näyttävät olevan sitä mieltä, että tasapuolisuuden nimissä kaikkiin tentteihin on mentävä. Seuraus on ollut, että puolueiden puheenjohtajat viettävät kohtuuttoman suuren osan ajastaan vaalien alla televisiostudioissa.

Piintyneinkään politiikan seuraaja ei jaksa seurata kaikkia tenttejä. Myös keskustelun taso on laskenut. Väsyneet puoluejohtajat jankkaavat samoja argumentteja illasta toiseen.

Miten olisi, jos valtakunnalliset televisiokanavat miettisivät yhteistyötä vaalien alla? Kaksi tai kolme hyvin mietittyä, hyvin johdettua ja perusteellista vaalitenttiä vaalien alla houkuttelisi katsojia enemmän kuin nykyinen tilkkutäkkimäinen ja itseään toistava tarjonta.

Tentit lähetettäisiin suorina lähetyksinä kaikilla valtakunnallisilla kanavilla. Televisioyhtiöt valitsisivat tenttien puheenjohtajat, joiden toimintaa ohjaisivat journalistiset, eivät puolueiden tarpeista nousevat periaatteet.

Minkäänlaista Korhosen haikailemaa "täydentävää mediatarjontaa" ei vaalien alla kaivata.

Puolueiden ja poliitikkojen sanomalle on kanavia liikaakin. Äänestäjille sen sijaan voitaisiin televisiokanavien yhteistyöllä tarjota parempaa ja perusteellisempaa keskustelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.