Vaara vaanii lännessä

Euroopan keskuspankki EKP nosti toissapäivänä odotetusti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä 1,5 prosenttiin. Asuntovelallisia tämä koronnosto ei juurikaan heilauta. Korot ovat kuitenkin edelleen nousussa. Siksi ihmisten tulisi olla velanotossaan maltillisia.

Kuluttajien on hyvä muistaa lähtötilanne. Korot ovat olleet historiallisen alhaalla. Niiden odotettiin nousevan jo aikaisemmin, mutta kansainvälisen tapahtumien vuoksi EKP on ollut varovainen. Korkopolitiikassa ei ole näkyvissä dramaattisia toimenpiteitä. EKP pyrkii taltuttamaan korkoaseellaan kasvavaa inflaatiota. Kriisimaiden velkojen korkoihin keskuspankin ratkaisulla ei liene suurta vaikutusta.

Talouden suuntaa on vaikea arvioida, sen verran sekava tilanne esimerkiksi euromaissa on. Kreikan kriisi jatkuu ja se voi levitä jopa maailmanlaajuiseksi talouslamaksi loppukesästä. Kuluttajien on syytä seurata kansainvälisen talouden liikkeitä tarkasti juuri näinä aikoina.

Seuraavakin lama voi alkaa Yhdysvalloista. Asiantuntijoita huolestuttaa liittovaltion velan paisuminen. Kuvaavaa velkaantumisvauhdille on, että kun vielä vuonna 1989 velkaa oli 2,7 biljoonaa dollaria, velkamäärä on nyt yli viisinkertainen eli noin 14,3 biljoonaa.

Talouskurin löytyminen on erittäin vaikeaa siksi, etteivät demokraatit ja republikaanit näytä pääsevän yhteisymmärrykseen talouden oikaisukeinoista. Jos pattitilanne jatkuu pitkään, amerikkalaiset ovat jälleen kerran suurissa vaikeuksissa. USA:n budjettia rasittavat sotatoimet Afganistanissa. Työllisyys ei ole kehittynyt toivotulla tavalla

Kansainvälisen luottopankin StandardPoorsin mukaan USA:n luottoluokitus uhkaa laskea parhaasta AAA:sta roskalainaluokkaan ja jopa vielä Kreikkaakin huonommalle tasolle, jos maa jättää yhdenkin maksuerän hoitamatta. Eurooppalaisten huomio on kiinnittynyt Kreikkaan, mutta vaara vaanii myös lännessä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.