Vaara vaanii lännessä

Euroopan keskuspankki EKP nosti toissapäivänä odotetusti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä 1,5 prosenttiin. Asuntovelallisia tämä koronnosto ei juurikaan heilauta. Korot ovat kuitenkin edelleen nousussa. Siksi ihmisten tulisi olla velanotossaan maltillisia.

Kuluttajien on hyvä muistaa lähtötilanne. Korot ovat olleet historiallisen alhaalla. Niiden odotettiin nousevan jo aikaisemmin, mutta kansainvälisen tapahtumien vuoksi EKP on ollut varovainen. Korkopolitiikassa ei ole näkyvissä dramaattisia toimenpiteitä. EKP pyrkii taltuttamaan korkoaseellaan kasvavaa inflaatiota. Kriisimaiden velkojen korkoihin keskuspankin ratkaisulla ei liene suurta vaikutusta.

Talouden suuntaa on vaikea arvioida, sen verran sekava tilanne esimerkiksi euromaissa on. Kreikan kriisi jatkuu ja se voi levitä jopa maailmanlaajuiseksi talouslamaksi loppukesästä. Kuluttajien on syytä seurata kansainvälisen talouden liikkeitä tarkasti juuri näinä aikoina.

Seuraavakin lama voi alkaa Yhdysvalloista. Asiantuntijoita huolestuttaa liittovaltion velan paisuminen. Kuvaavaa velkaantumisvauhdille on, että kun vielä vuonna 1989 velkaa oli 2,7 biljoonaa dollaria, velkamäärä on nyt yli viisinkertainen eli noin 14,3 biljoonaa.

Talouskurin löytyminen on erittäin vaikeaa siksi, etteivät demokraatit ja republikaanit näytä pääsevän yhteisymmärrykseen talouden oikaisukeinoista. Jos pattitilanne jatkuu pitkään, amerikkalaiset ovat jälleen kerran suurissa vaikeuksissa. USA:n budjettia rasittavat sotatoimet Afganistanissa. Työllisyys ei ole kehittynyt toivotulla tavalla

Kansainvälisen luottopankin StandardPoorsin mukaan USA:n luottoluokitus uhkaa laskea parhaasta AAA:sta roskalainaluokkaan ja jopa vielä Kreikkaakin huonommalle tasolle, jos maa jättää yhdenkin maksuerän hoitamatta. Eurooppalaisten huomio on kiinnittynyt Kreikkaan, mutta vaara vaanii myös lännessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.