Vaarallinen lyhty

Suomen taivaalle on ilmestynyt halpa-markettien hyllyistä lentäviä lyhtyjä (SS 29.11.). Niissä toimintaperiaate on yksinkertaistettuna sama kuin kuumailmapalloissa. Palavasta palasta nouseva kuuma ilma täyttää pussin, ja rakennelma lähtee lentoon kuin minikokoinen kuumailmapallo.

Tuotteet ovat olleet myynnissä parisen viikkoa. Pelastusviranomaiset pitävät lyhtyjä vaarallisina, koska ne leijailevat ilmassa holtittomasti ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita kuten esimerkiksi tulipaloja. Kuluttajavirasto tutkii parhaillaan, miten laajalti lentäviä lyhtyjä on myynnissä.

Julkisuudessa olleiden kuvausten perusteella viranomaisten tulisi puuttua pikaisesti lyhtyjen markkinointiin ja myyntiin. Lentävillä lyhdyillä on pitkät perinteet Thaimaassa, josta turistit tuovat niitä Suomeenkin. Erityisen arveluttavaa Suomessa myytävissä lyhdyissä on, ettei pakkauksissa ole merkintää maahantuojasta. Viranomaiset eivät ole tarkastaneet lyhtyjen turvallisuutta, koska "lentävät tulipallot" ovat tulleet yllättäen myyntiin.

Lentävät lyhdyt aiheuttavat palovaaran. Mahdollisen tulipalon aiheuttamista vahingoista vastaa lyhdyn sytyttäjä. Käytännössä sytyttäjää voi olla mahdotonta saada kiinni, koska yksittäinen lyhty voi leijailla pitkiäkin matkoja. Kuluttajaviraston alustava kanta on, ettei ilmassa liikkuvaa kynttilää voi myydä ollenkaan. Toivottavasti viranomaiset perehtyvät uuteen tuotteeseen pikaisesti. Näyttää vahvasti siltä, että kysymyksessä on paloturvallisuuden kannalta erittäin vaarallinen tuote, jonka myynti on kiellettävä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.