Vaarallinen lyhty

Suomen taivaalle on ilmestynyt halpa-markettien hyllyistä lentäviä lyhtyjä (SS 29.11.). Niissä toimintaperiaate on yksinkertaistettuna sama kuin kuumailmapalloissa. Palavasta palasta nouseva kuuma ilma täyttää pussin, ja rakennelma lähtee lentoon kuin minikokoinen kuumailmapallo.

Tuotteet ovat olleet myynnissä parisen viikkoa. Pelastusviranomaiset pitävät lyhtyjä vaarallisina, koska ne leijailevat ilmassa holtittomasti ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita kuten esimerkiksi tulipaloja. Kuluttajavirasto tutkii parhaillaan, miten laajalti lentäviä lyhtyjä on myynnissä.

Julkisuudessa olleiden kuvausten perusteella viranomaisten tulisi puuttua pikaisesti lyhtyjen markkinointiin ja myyntiin. Lentävillä lyhdyillä on pitkät perinteet Thaimaassa, josta turistit tuovat niitä Suomeenkin. Erityisen arveluttavaa Suomessa myytävissä lyhdyissä on, ettei pakkauksissa ole merkintää maahantuojasta. Viranomaiset eivät ole tarkastaneet lyhtyjen turvallisuutta, koska "lentävät tulipallot" ovat tulleet yllättäen myyntiin.

Lentävät lyhdyt aiheuttavat palovaaran. Mahdollisen tulipalon aiheuttamista vahingoista vastaa lyhdyn sytyttäjä. Käytännössä sytyttäjää voi olla mahdotonta saada kiinni, koska yksittäinen lyhty voi leijailla pitkiäkin matkoja. Kuluttajaviraston alustava kanta on, ettei ilmassa liikkuvaa kynttilää voi myydä ollenkaan. Toivottavasti viranomaiset perehtyvät uuteen tuotteeseen pikaisesti. Näyttää vahvasti siltä, että kysymyksessä on paloturvallisuuden kannalta erittäin vaarallinen tuote, jonka myynti on kiellettävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.