Vaaratilanne kiskoilla

Liikenne pääradalla häiriintyi pahasti, kun ilkivallantekijät iskivät turvalaitekaappiin Vantaan Rekolassa viikonloppuna. Laite poltettiin ja VR:lle syntyi teon seurauksena satojen tuhansien eurojen vahingot.

Sama kaappi oli ilkivallan kohteena jo aikaisemmin ja seuraukset olivat samanlaiset. VR:stä korostetaan, ettei esimerkiksi kameravalvonnalla voi kattavasti valvoa kaikkia tärkeitä kohteita.

Ilkivalta on koetellut rautateitä erin tavoin aikaisempina vuosinakin. Asialla ovat usein sairaat ihmiset, jotka saavat tihutöistä mielihyvää. Tunne syntyy muun muassa ilkivallan saamasta suuresta julkisuudesta. Se oli Vantaankin tapauksessa iso.

Ilkivalta aiheuttaa usein vaarallisia tilanteita. Seurauksena voi olla suuronnettomuus. Ilkivallantekijät eivät yleensä pysty korvaamaan aiheuttamiaan taloudellisia vahinkoja. Tuomioistuimissa heitä käsitellään liian usein "silkkihansikkain".

Ilkivallantekoja ei saisi katsoa läpi sormien. Sanktioiden pitäisi olla tuntuvat. Lainsäätäjän tulisi reagoida ilmiöön ja säätää rangaistukset sellaisiksi, että ne ehkäisisivät ilkivaltaa. Rangaistusten koventaminen ei ole ainoa tie. Nuorten kohdalla valistus ja kasvatus ovat tärkeällä sijalla.

Ilkivallantekijät saadaan usein kiinni, jos kansalaiset oma-aloitteisesti ilmoittavat epäilyttävistä havainnoistaan. Toivottavasti esimerkiksi Rekolan ilkivallasta saadaan yleisövihjeitä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.