Vahva mies vasemmalta

Vartiokylän työväentalolla Helsingissä järjestettiin lauantaina seminaari, jossa muisteltiin menneitä. Muisteloiden keskipisteenä oli 70 vuotta sitten perustettu Suomen kansan demokraattinen liitto eli SKDL.

Muistelijoiden joukossa kunniavieraina olivat Ele Alenius ja Kalevi Kivistö. Alenius oli SKDL:n puheenjohtaja vuosina 1967–1979. Kivistö oli hänen seuraajansa ja SKDL:n puheenjohtaja vuoteen 1985 saakka.

Kivistön jälkeen puheenjohtajaksi valittiin janakkalalainen hammaslääkäri ja kansanedustaja Esko Helle. Hän menehtyi tammikuussa.

SKDL:n viimeinen puheenjohtaja oli Reijo Käkelä vuosina 1988–1990. En tiedä osallistuiko Käkelä seminaariin, mutta ainakaan puheenvuoroa hänelle ei ollut ohjelmaan merkitty.

Tietoa Käkelällä olisi kuitenkin ollut. Hän oli valmistelemassa SKDL:n seuraajan Vasemmistoliiton perustamista, mutta ei lopulta itse liittynyt uuteen puolueeseen.

SKDL perustettiin lokakuun 29. päivänä 1944. Yhteistyöpuolueen ytimen muodostivat kommunistit, joilla oli omakin puolueensa eli SKP. Kommunistien lisäksi SKDL:n jäseninä oli sosialisteja, jotka eivät hyväksyneet SKP:n puoluekäsitystä tai ohjelmaa.

SKDL:ää pidettiin kommunistien peitejärjestönä. Sitä se jossain määrin olikin, vaikka SKP toimikin sotien jälkeen täysin avoimesti. SKDL:n päätöksenteossa SKP:lla oli vahva rooli.

Tapana kuitenkin oli, että puolueen puheenjohtajaksi valittiin sosialisti. Sillä tavalla haluttiin häivyttää näkyvistä SKP:n ylivaltaa.

Kukapa ulkopuolinen olisi kuitenkaan etukäteen arvannut, miten vahva poliitikko kasvoi vuonna 1965 SKDL:n pääsihteeriksi ja kaksi vuotta myöhemmin puheenjohtajaksi valitusta valtiotieteen tohtori Aleniuksesta?

Nyt jo 89-vuotias Alenius ei syyttä komeile tuoreimman Kansan Uutisten Viikkolehden kannessa. Lehdessä on toimittaja Hannu Hurmeen tekemä erinomainen haastattelu.

Haastattelussa Alenius kertaa toimintaansa SKDL:n johdossa.

Pääsihteeriksi hänet valittiin vuonna 1965, koska SKP:n enemmistöläiset pelkäsivät vähemmistön valtaavan puolueen johtopaikat.

Alenius asetti kaksi ehtoa: hän ottaa pestin vastaan, jos SKDL ryhtyy tekemään yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa eikä SKP saa enää sanella, mitä SKDL tekee. Ehtoihin suostuttiin.

Politiikan muutos johti siihen, että Alenius kutsuttiin puhutteluun Neuvostoliiton suurlähetystöön. Aleniusta vaadittiin lopettamaan puheet yhteistyöstä sosiaalidemokraattien kanssa, koska he ovat työväenluokan pahimpia vihollisia. Alenius ei suostunut.

Toisen kerran Alenius kutsuttiin Tehtaankadulle sen jälkeen, kun hän SKDL:n puheenjohtajana oli jyrkin sanoin tuominnut Tshekkoslovakian miehityksen vuonna 1968. Aleniusta vaadittiin pitämään puhe, jossa hän olisi kertonut sittenkin hyväksyvänsä miehityksen.

Alenius ilmoitti, että hän ei missään tapauksessa pidä sellaista puhetta.

– Tämä merkitsee sitä, että meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin teitä vastaan, suurlähettiläs vastasi.

Tuosta puhuttelusta alkoi SKDL:n ja Neuvostoliiton vastakkainasettelu, joka sävytti vahvasti koko Aleniuksen puheenjohtajakautta.

Alenius toimi ryhdikkäästi, vaikka sitä ei sen ajan Suomessa tiedettykään. Hän toimi ryhdikkäämmin kuin useimmat muiden puolueiden johtavat poliitikot, jotka sallivat Neuvostoliiton edustajien pääsyn jopa pohtimaan puolueidensa politiikan tavoitteita.

SKDL:n periaatteellisuus vaikutti siihen, että SKP:kin vuosien 1966 ja 1969 edustajakokouksissa käytännössä muuttui demokratiaan nojaavaksi puolueeksi, tosin pahasti hajanaisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.