Vahva reservi oltava

Vihreiden toissapäiväinen asevelvollisuuslinjaus on puolueen yksi kulmakivi tulevissa eduskuntavaaleissa. Linjausta voisi kuvailla liberaaliksi. Se on jopa niin vapaamielinen, ettei se tule toteutumaan nykyoloissa.

Vihreät esitti kantansa kansanedustaja Pekka Haaviston suulla. Puolueen mielestä "yleisesti hyväksytyt uhkakuvat eivät näytä edellyttävän nykyisen suuruista reserviä ja yleistä asevelvollisuutta". Vihreiden mielestä armeija tulisi toimeen 75 000-150 000 sotilaan reservillä. Reservin koko on nyt 350 000.

Vihreät jättäisivät maanpuolustusvelvollisuuden lakiin. Valtion johto voisi sotilaallisessa kriisissä kutsua "tarpeellisen määrän" kansalaisia suorittamaan asevelvollisuuden. Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen totesi aiemmin tänä vuonna, että armeija on valmis tinkimään säästösyistä reservin määrästä.

Suomessa on esitetty siirtymistä myös ammattiarmeijaan. On tärkeää, että maanpuolustuksesta käydään yhteiskunnallista keskustelua. Yhtä lailla tärkeää on tiedostaa, että on maailmassa on myös muunlaisia uhkia kuin sota. Yksi on kansainvälinen terrorismi.

Suomen on oltava uskottava, kun se modernisoi ja järjestää armeijaansa. Reservin sotilaiden määrän vähentäminen jopa alle sadantuhannen heikentää uskottavuuttamme kansainvälisesti ja vähentää turvallisuuden tunnetta kotimaassa. Suomen puolustusvoimien yksi tukipilari on yleinen asevelvollisuus. Siitä ei ole syytä luopua.

Oman lisänsä keskusteluun tuo selvitysmies Risto Siilasmaan johtama työryhmä. Ryhmän tarkoitus on pohtia varusmiespalveluksen vaikutuksia muun muassa kansanterveyteen, tasa-arvoon ja viranomaisyhteistyöhön. Työryhmä saanee työnsä päätökseen tänä syksynä. Tuleva raportti antaa toivottavasti lisää hyviä eväitä puolustusvoimiemme kehittämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.