Vahvojen naisten saaristo

Samaan aikaan kun Kallavesi rapsahti jäähän Savossa, sai ahvenanmaalaissyntyinen Ulla-Lena Lundberg kirjallisuuden vuoden 2012 Finlandia-palkinnon teoksellaan Jää (Is).

Manner-Suomen asukkaat ovat oppineet tuntemaan kirjojen ja myöhemmin myös television välityksellä Ahvenanmaan vahvojen naisten saaristona. Anni Blomqvistin Myrskyluodon Maijasta tuli tv-sarjan välityksellä koko kansan sydänystävä 1970-luvulla. Samanveroiseen suosioon oli noussut sotavuosina Sally Salmisen Katrina, joka löysi paljon lukijoita myös muista pohjoismaista.

Naiskirjailijana Ulla-Lena Lundberg sopii siis erinomaisen hyvin samaan kuvaan nimekkäiden edeltäjiensä Sally Salmisen ja Anni Blomqvistin kanssa. Jää-romaanin keskiössä on pienen saaristoseurakunnan pappi ja hänen perheensä. Sotienjälkeisiin vuosiin sijoittuva teos on saanut hyvät arvostelut ja erityisesti on kiitetty papin rouvan kuvausta. Ehkäpä Finlandia-valinnan tehnyt presidentti Tarja Halonen on vahvana naisasianaisena mieltynyt juuri hänkin tähän ”pastorskaan”?

Intosuomalaiset valittavat usein, miten suomenruotsalaiset keräävät liikaa kunniaa Suomen kulttuurin kentillä. Finlandia-palkintoa on jaettu nyt vuodesta 1984 lähtien, ja Ulla-Lena Lundberg on viides kielivähemmistön edustaja Jörn Donnerin, Göstä Ågrenin, Bo Carpelanin ja Kjell Westön jälkeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.