Vaihtoaskel ja hyppy

Tiistaina selvisi, miten kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen aikoo muodostaa maahan kolmen suurimman puolueen enemmistöhallituksen huolimatta siitä, että puolueet ovat erimielisiä Portugalin tukemisesta. Katainen yrittää ensin löytää eduskunnasta enemmistön, jonka avulla Suomen kanta tekeillä olevaan tukipakettiin voidaan muodostaa eduskunnan suuressa valiokunnassa. Hallitusneuvottelut alkavat vasta sen jälkeen, kun pöytä on puhdas.

Otettava vaihtoaskel ja hyppy viivästyttävät hallitusneuvotteluita viikolla suunnitellusta.

Alkuperäisen aikataulun mukaan neuvottelut halukkaiden ja mukaan kelpuutettujen puolueiden kesken piti aloittaa jo ensi maanantaina, mutta nyt hihat kääritään vasta 18. toukokuuta. Sitä ennen puolueet saavat Kataiselta vielä lisäkysymyksiä. Tämä piruetti tuntuu kuitenkin vain muodolliselta toimelta, jonka avulla neuvottelujen alkamista voidaan viivästyttää.

Portugali-ongelman hoitaminen hallitusneuvottelujen alta ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia, sillä väistymässä olevan vanhan hallituksen puolueilla ei ole eduskunnassa enemmistöä. Jotta sellainen saataisiin aikaan, on ratkaisuun leivottava sisään muutoksia, jotka kääntävät ainakin joidenkin tukeen kriittisesti suhtautuvien päät.

Mielenkiintoinen kysymys on myös keskustan eduskuntaryhmän käyttäytyminen. Puolueen kansanedustajat tekevät vielä surutyötä vaalitappion vuoksi. Yhdeksi syyksi tappioon on puolueessa nähty juuri vaikeuksiin joutuneiden euromaiden tukeminen. Haluavatko kaikki keskustan kansanedustajat helpottaa uuden hallituksen muodostamista? Saattaa olla, että eivät halua.

Katainen kuitenkin yrittää urhoollisesti, niin kuin tietysti pitääkin. Onnistuminen on kuitenkin todennäköisesti vielä monen mutkan takana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.