Vaihtoehdoille on tilaa

Neljä kertaa vuodessa järjestettävä ravintolapäivä on juurtunut nopeasti eläväksi osaksi kansainvälistä ruokakulttuuria. Muutaman suomalaisen keksimä idea on levinnyt jo yli 30 maahan, ja yhden päivän auki olevia ravintoloita on avattu tuhansittain. Jälleen eilen ruokakarnevaalin maut, tuoksut ja tunnelmat pulppusivat myös marraskuisessa Savossa.

Ravintolapäivän tavoitteena on kannustaa ihmisiä pitämään hauskaa, tekemään asioita yhdessä ja jakamaan ruokakokemuksia. Koska kysymyksessä on spontaani ja lyhytaikainen toiminta, se ei tarvitse raskasta lupabyrokratiaa, kunhan hygieniasta huolehditaan.

Tapahtuma on ehdottomasti yksi viime vuosien parhaita ideoita. Siksi tuntuu ikävältä, että ravintola-alalla tapahtuma on otettu vastaan nyreästi. Matkailu- ja ravintola-alan yritysten järjestö MaRa ry muistuttaa, että vaikka yli puolet yrityksistä suhtautuu ravintolapäivään myönteisesti tai vähintäänkin neutraalisti, päivä vähentää ravintoloiden myyntiä.

Yritysten mukaan tapahtuma edistää ruokakulttuuria, mutta antaa väärän kuvan ravintolaruuasta veroineen ja kuluineen. Tämä tuskin pitää paikkansa. Ravintolapäivä perustuu kotiruokaharrastajien ilotteluun. Vapaan kilpailun maailmassa sillekin kannattaa antaa joskus mahdollisuus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.