Vaihtoehdoille on tilaa

Neljä kertaa vuodessa järjestettävä ravintolapäivä on juurtunut nopeasti eläväksi osaksi kansainvälistä ruokakulttuuria. Muutaman suomalaisen keksimä idea on levinnyt jo yli 30 maahan, ja yhden päivän auki olevia ravintoloita on avattu tuhansittain. Jälleen eilen ruokakarnevaalin maut, tuoksut ja tunnelmat pulppusivat myös marraskuisessa Savossa.

Ravintolapäivän tavoitteena on kannustaa ihmisiä pitämään hauskaa, tekemään asioita yhdessä ja jakamaan ruokakokemuksia. Koska kysymyksessä on spontaani ja lyhytaikainen toiminta, se ei tarvitse raskasta lupabyrokratiaa, kunhan hygieniasta huolehditaan.

Tapahtuma on ehdottomasti yksi viime vuosien parhaita ideoita. Siksi tuntuu ikävältä, että ravintola-alalla tapahtuma on otettu vastaan nyreästi. Matkailu- ja ravintola-alan yritysten järjestö MaRa ry muistuttaa, että vaikka yli puolet yrityksistä suhtautuu ravintolapäivään myönteisesti tai vähintäänkin neutraalisti, päivä vähentää ravintoloiden myyntiä.

Yritysten mukaan tapahtuma edistää ruokakulttuuria, mutta antaa väärän kuvan ravintolaruuasta veroineen ja kuluineen. Tämä tuskin pitää paikkansa. Ravintolapäivä perustuu kotiruokaharrastajien ilotteluun. Vapaan kilpailun maailmassa sillekin kannattaa antaa joskus mahdollisuus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.