Vaihtoehdot vähissä

Hallituksen halu selvittää historiallisen isoja kuntaliitoksia nostaa tunteet pintaan.

Rakennetyöryhmän mukaan kuntien väki ikääntyy, rahoitus heikkenee ja työvoimasta tulee pulaa. Ainakin joka kolmas kunta joutuu suuriin taloudellisiin vaikeuksiin 2020-luvulla.

Armonaikaa on vähän.

Vakavasti näyttää siltä, että palvelut heikkenevät. Auttavatko edes liitokset?

Ensimmäiset suuret ikäluokat yltävät yli 70 vuoden ikään lähivuosina. Jos hyvinvoinnista huolehtiva palvelukoneisto alkaa luhistua tuon paineen alla, sosiaali- ja terveydenhuolto voidaan irrottaa kuntaperusteisesta järjestelmästä.

Valtiovarainministeriön kehittämispäällikkö Arto Koski on korostanut terveyttä edistävän kuntatyön merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollolle.

Ongelmat pahenevat, jos tämä yhteys katkaistaan. Onhan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen paljon halvempaa kuin sairauksien hoitaminen.

Kuntaliitokset ovat väistämättä yksi keino, kun palveluihin haetaan lisää tehoa.

Nyt on korkea aika ratkaista, tarvitaanko kunnanvirastoja, jotka voivat olla vain alle tunnin ajomatkan päässä toisistaan. Entä luottamushenkilöitä? He taas puolustavat saavutettua etuaan, valtaansa.

Liitosvastaisuutta perustellaan sillä, että muuten paikallisesta päätöksenteosta luovutaan ja asukkaiden palvelut viedään uuteen kuntakeskustaan. Vähemmästäkin äänestäjä säikähtää.

Palvelut keskittyvät, mutta lähipalveluja pystytään säilyttämään.

Monikaan lapsiperhe ei enää uskaltaudu maaseudulle, koska kyläkoulu voidaan lopettaa. Edes oman kunnan päättäjiin ei voi luottaa, sillä he ovat suurempien voimien vietävinä.

Tällaisia voimia ovat esimerkiksi muuttoliike ja väestörakenne.

Kunta on kuolonkierteessä, jos suurin väestönosa on eläkeläisiä, lapsia syntyy pari vuodessa ja työikäiset miettivät muuttoa muualle. Jostakin pitää saada verotuloja, joilla pyörittää palveluja. Valtiota pyydetään apuun, mutta se puurtaa oman velkakuormansa alla.

Kuntauudistus on hanke, josta hallituspuolueet olivat yksimielisimpiä hallitusneuvotteluissa. Siinä tohinassa unohtui tunnustaa tavoitteen poliittinen umpikuja.

Pakolla hallitus ei saa kuntia yhteen, koska vain kokoomus näyttää noin vastenmielistä keinoa miettivän. Siitä puolue saa palautetta syksyn kuntavaaleissa.

Liitokset pitäisi tehdä pääosin keskustajohtoisissa kunnissa. Miten se onnistuu, kun keskusta istuu eduskunnan oppositiossa. Puolue on saanut kuntauudistuksesta näppärän työkalun, jolla se murjoo hallituksen uskottavuutta.

Keskustan mielestä hallitus liittää väärin. Edellisessä hallituksessa puolue luotsasi Paras-hanketta, jolla kuntien määrä on vähentynyt sadalla. Vieläpä vapaaehtoisesti.

Jäljellä ovat hankalimmat, kuten kehyskuntien liitokset keskuskaupunkeihin kaupunkiseutujen elinvoiman lisäämiseksi.

Uudistus alkoi nyt vaikeimman kautta, koska kuntia yritetään saada yhteen puoliväkisin.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ei näyttänyt häkeltyneeltä Kuopiossa viime viikolla, kun suurin osa kunnista torjui selvitysalueet. Löytyihän sentään kolmannes kiinnostuneita. Mitä Virkkusella on takataskussaan vastahakoisten varalle?

Tuoko tyyneyttä varmuus, että liitokset ovat välttämätön pakko? Kunhan kuntapäättäjät sen asukkaidensa parhaaksi tajuavat.

Rakenneryhmän esittämät alueet kannattaa selvittää. Työtä joudutaan tekemään osin sokkona, sillä sosiaali- ja terveystoimen rahoitus sekä valtionosuudet ovat auki. Alustavaa kantaa voi silti ottaa.

Kirjallista vastausaikaa on 13. huhtikuuta saakka. Se on niin vähän, että Asikkalan kunnanhallitus harkitsee tänään kantelua oikeuskanslerille. Lausuntokierrosta epäillään näennäiskuulemiseksi, jossa kunnat on asetettu mahdottoman tilanteen eteen.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.