Vaihtoehtoja vedestä

Kuopion syksyisestä kalaryssäyksestä on kehittynyt parin vuosikymmenensä aikana tapahtuma, joka vetää väkeä satamatorille kalan, savun ja järven tuoksuun kymmenin tuhansin keleistä riippumatta.

Kalaryssäys on tarjotellut kiitettävästi kävijöittensä ruokapöytään kaloja, joille monet ovat tottuneet nyrpistelemään nenäänsä. Tämä on osaltaan auttanut, että esimerkiksi aliarvostetut hauet ja särjet ovat oikein laitettuina tänään jopa parasta herkkua.

Kampanjoista huolimatta tuoretta kotimaista järvikalaa on edelleen turhan vähän tarjolla elintarvikeliikkeissä. Jos sitä olisikin, niin jäljelle jää vielä yksi suuri ongelma: yhä harvempi suomalainen osaa tai haluaa käsitellä kalaa kotonaan. Aikanaan tämä nosti pakastetun norjalaisen sein Suomen suosituimmaksi kalaruuaksi. Ruodottoman sein paikan ovat myöhemmin ottaneet altaissa kasvatetut kotimaiset tai norjalaiset kirjolohet.

Vaikka kirjolohi on vaivatonta ja maistuvaa, sille olisi hyvä olla vaihtoehtoja. Kanadalainen siika on saamassa lähivuosina rinnalleen kotimaisen vaihtoehdon, kun sen allaskasvatukseen on onnistuttu löytämään sopivat konstit. Sisäsavolaiset kalanviljelijät ovat tässäkin pioneereja samaan tapaan kuin kirjolohessa.

Toinen mielenkiintoinen lisä on tulossa pikapuoliin Varkauden sampialtailta. Kallisarvoisen kaviaarin lisäksi sammesta saadaan myös kauniin valkoista lihaa. Vuosituotanto on ensialkuun parisataa tuhatta kiloa.

Syksyn pimeyden keskellä kannattaa muistaa, että kaksi kala-ateriaa viikossa pitää ajatukset kirkkaina ja masennuksen kaukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen edunvalvonta vaatii jatkuvaa valppautta

Ilkka-Pohjalainen on rohkea veto maakuntalehdiltä

Miksi tätä tehdään?

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.