Vaihtoehtoja vedestä

Kuopion syksyisestä kalaryssäyksestä on kehittynyt parin vuosikymmenensä aikana tapahtuma, joka vetää väkeä satamatorille kalan, savun ja järven tuoksuun kymmenin tuhansin keleistä riippumatta.

Kalaryssäys on tarjotellut kiitettävästi kävijöittensä ruokapöytään kaloja, joille monet ovat tottuneet nyrpistelemään nenäänsä. Tämä on osaltaan auttanut, että esimerkiksi aliarvostetut hauet ja särjet ovat oikein laitettuina tänään jopa parasta herkkua.

Kampanjoista huolimatta tuoretta kotimaista järvikalaa on edelleen turhan vähän tarjolla elintarvikeliikkeissä. Jos sitä olisikin, niin jäljelle jää vielä yksi suuri ongelma: yhä harvempi suomalainen osaa tai haluaa käsitellä kalaa kotonaan. Aikanaan tämä nosti pakastetun norjalaisen sein Suomen suosituimmaksi kalaruuaksi. Ruodottoman sein paikan ovat myöhemmin ottaneet altaissa kasvatetut kotimaiset tai norjalaiset kirjolohet.

Vaikka kirjolohi on vaivatonta ja maistuvaa, sille olisi hyvä olla vaihtoehtoja. Kanadalainen siika on saamassa lähivuosina rinnalleen kotimaisen vaihtoehdon, kun sen allaskasvatukseen on onnistuttu löytämään sopivat konstit. Sisäsavolaiset kalanviljelijät ovat tässäkin pioneereja samaan tapaan kuin kirjolohessa.

Toinen mielenkiintoinen lisä on tulossa pikapuoliin Varkauden sampialtailta. Kallisarvoisen kaviaarin lisäksi sammesta saadaan myös kauniin valkoista lihaa. Vuosituotanto on ensialkuun parisataa tuhatta kiloa.

Syksyn pimeyden keskellä kannattaa muistaa, että kaksi kala-ateriaa viikossa pitää ajatukset kirkkaina ja masennuksen kaukana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.