Vaihtoehtovappua

Vappu oli ja meni. Missä olit, mitä teit? Vietitkö vappusi samassa paikassa, samalla tavalla kuin viime vuonna ja kenties sitä edellisenä?

Voisiko sanoa, että vappusi meni perinteisissä merkeissä, työväenjuhlaa viettäen, kuten suurimmalla osalla suomalaisista?

Omalla kohdallani viime viikolla vietetty vappu oli ainutkertainen. Olin ensimmäistä kertaa suuressa opiskelijakaupungissa, jossa vapun viettäminen saa suorastaan lennokkaita muotoja. Olin mykistynyt, kuinka paljon ihmisiä mahtuu pieneen puistoon ja kuinka epäsovinnaista tuo opiskelijaelämä minulle onkaan. Liian hyvä meininki minun makuuni.

Tuosta järkyttävästä ja täysin turhasta juhlasta toivuttuani, olen ajatellut vappua täysin uudesta näkökulmasta. Ehkä olisi aika uudistaa vapun viettoa modernimpaan ja ekologisempaan suuntaan!

Ensinnäkin erittäin monet lähtevät vappuna porukalla piknikille. Varsinkin kauniilla säällä rannat ja nurmikot ovat täynnä piknik-kansaa.

Mukaan otetaan yleensä korikaupalla olutta ja kuohuviiniä ja joskus myös pitsaa ja muuta pientä purtavaa. Varsinkin menneen vapun perusteella voin rehellisesti suositella vaihtoehtoa ainakin tamperelaiselle piknikille. Yhtenä vaihtoehtona voisi pitää kaupunkien vaihtoa.

Tiedätkös, tamperelaiset lähtevät Turkuun, turkulaiset tulevat Tampereelle. Kuopiolaiset nyt tuskin edes lähtisivät mihinkään, joten turha edes puhua teistä. Lyön vetoa, että kotikaupungin arvostus nousee silmissä!

Piknikiin liittyen, kovat jätkät vaihtavat oluensa esimerkiksi omenamehuun. Jos vapusta haluaa oikeasti tehdä rankan ja ikimuistoisen, silloin on kaikista viisainta olla selvin päin. Ei ainakaan pääse mitään olennaista unohtumaan.

Yksi vappuperinne on myös ylioppilaslakin länttääminen päähän.

Ennen vanhaan, vielä 50-luvulle saakka, ylioppilaslakkia pidettiin päässä koko kesäloman ajan mutta nykyisin käytännöllisyys on ajanut perinteen edelle, ja lakki laitetaan päähän vappuna, perinteen mukaisesti.

Mielestäni ylioppilaslakki on varsin soveltumaton vappupäähineeksi. Sen sijaan esimerkiksi lapsuudesta tutut pyöräilykypärät olisivat paljon parempi vaihtoehto. Oma turvallisuuskin olisi näin ollen ainakin pään suhteen taattu.

Koko vappu on varsin turha juhla. Vaikka vappu onkin perinteinen ylioppilaiden juhla ja alkavan kesän ensimmäinen merkki, on sen perimmäinen tarkoitus kuitenkin juhlistaa suomalaisen työn päivää.

Nykyisellään vappu on vain yksi vapaapäivä muiden joukossa ja silloin on ainakin hyvä syy juhlia, niinhän kaikki muutkin tekevät. Toki tässä tapauksessa tarkoitus menee syyn edelle ja juhlinta on täysin sallittua.

Kohta lähestyvän juhannuksen suhteenkin voisi tehdä muutamia parannuksia. Vapun tapaan kovat jätkät juovat mehua ja laittavat kypärän päähän, ennen kuin lähtevät yhtään mihinkään.

Juhannuksenkin suhteen perinteiset tarkoitusperät ovat vaihtuneet ylenmääräiseen juhlimiseen ja suomeksi sanottuna ryyppäämiseen.

Suomalaiset ovat siis varsin perinteikästä porukkaa. Ainakin näin luullaan.

Kirjoittaja on puhelinpalveluyrityksen palvelupäällikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.