Vaihtoviikot Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon 21 kunnasta seitsemän on nyt kaupunkeja. Nilsiän liittyessä vuoden alussa Kuopioon määrä tipahtaa puoleen tusinaan.

Sattumaa vai mitä, mutta samanaikaisesti kuntakentän myllerryksen kanssa ovat maakunnassa alkamassa myös eräänlaiset ”kaupunginjohtajien vaihtoviikot”. Nilsiän kaupunginjohtaja sulautuu liitoksen myötä Kuopion kaupungin organisaatioon. Iisalmi ja Suonenjoki ovat aloittaneet jo virallisesti uusien kaupunginjohtajien etsinnät.

Kiuruveden nykyinen kaupunginjohtaja on saavuttamassa hänkin eläkeiän ensi vuonna. Halutessaan hän voi toki jatkaa vielä pitkän tovin, kuten alle 60-kymppiset Juankosken, Kuopion ja Varkauden kaupunginjohtajat.

Kaupunginjohtajien valtaa on siirretty lainsäädännöllä luottamusjohdolle, mutta toisaalta on nähty, miten vahva johtaja voi muuttuneissa oloissakin ”tehdä itse itselleen muistomerkin”. Iisalmen Martti Harju ja Suonenjoen Olavi Ruotsalainen ovat olleet tehtävissään pitkään ja myös toimineet tuossa Venäjän kansallisrunoilijan Alexander Pushkinin määrittelemässä hengessä.

Kuntien määrä jatkaa vähenemistään. Iisalmesta tiedetään kuitenkin, että se säilyy itsenäisenä ja tarvitsee niin muodoin myös kaupunginjohtajan.

Suonenjoella tilanne on toinen. Tämänhetkinen ykkösvaihtoehto on liitto Kuopion kanssa. Tulevan kaupunginjohtajan pesti voi siis jäädä lyhyeksi, mutta harvoinhan johtajat putoavat muutoksissa tyhjän päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Julkishallinto ja palvelut uuden edessä?

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.