Vaikea muuttaa

Ilmastonmuutos tulee, vaikka Suomi on kuin Eppu Normaalin laulussa: millään muilla mailla, kuin Suomella, se ei ole riskiä vailla.

Kuopion Kauppahallista kimpoaa uusin esimerkki, sillä sinne ei esisuunnitelman mukaan ollut edes tarkoitus laittaa ilmastointia (SS 7.6.). Pidettiin tarpeettomana.

Helle ikävä kyllä tappaa myös Suomessa, tulvat pilaavat pinta- ja pohjavesiä, syöksyvirtaukset tekevät tuhojaan. Kun lämpenee, kasvilajit muuttuvat, uudet eliölajit valtaavat alaa, riesaksi saadaan uusia ötököitä ja mikrobeja, talvet ovat entistä pimeämpiä ja sateisempia. Ilmastonmuutoksesta ei koidu edes Suomelle mitään hyvää.

Kaikki tämä tiedetään. Ja tiedetään uudet taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat, kun viljelymaasta ja vedestä tulee pula. Ja entäs ilmastopakolaiset!

Ilmastonmuutos ei ole muodikas puheenaihe vaan päinvastoin ikävää jankkaamista energiansäästöstä. Silti totuus ei muutu: energian säästäminen on paras tapa yrittää vielä vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Se vasta onkin vaikeaa, sillä energian säästäminen vaatii elämäntapojen muutosta. Harvoin ihminen muuttaa tapojaan ilman pakottavaa sisäistä tarvetta, kuten jokainen laihduttamista yrittänyt tietää. Elämäntavat eivät muutu pysyvästi, ellei muutos ala omien korvien välistä. Mihin tahansa muutokseen tarvitaan sisäinen varmuus siitä, että olen oikealla tiellä ja että tämä tie on minulle hyväksi ja että lopulta hyödyn tästä.

Niin se menee eikä väkisin, vaan niin kuin vanhalla juopolla viinasta luopuminen: sitä pitää itse haluta.

Suomessa on vasta kaksi nollaenergiakerrostaloa. Niistä toinen on Suokadulla Kuopiossa, hyvä Kuopio! Julkulan kerrospuutaloalueesta voi tulla toinen aurinkoenergiaa ja maalämpöä hyödyntävä muillekin esimerkiksi kelpaava viherrakennuskohde, hyvä Kuopio!

Ja vielä lisää hyviä: Kuopio on tehnyt työ- ja elinkeinoministeriön kanssa sopimuksen energiatehokkuustalkoista, jossa sitoudutaan yhdeksän prosentin säästötavoitteeseen vuoteen 2016 mennessä. Säästöä on jo nyt kuuleman mukaan saatu aikaan miljoonan euron verran. Säästö syntyy niinkin pienistä puroista kuin 11000 katulampun vaihtamisesta energiatehokkaampiin, liikennevalojen vaihtamisesta led-tekniikkaan ja kaupungin kiinteistöjen ilmanvaihtolaitteistojen lämmön talteenotosta.

Autoiluakin pitäisi vähentää. Modernin kaupunkisuunnittelun pohjana on liikenteen vähentäminen. Länsi-Puijolla taitaa silti mennä Kauppahallin kanssa samoiksi surkuhupailuiksi. Siellä nimittäin ensi syksynä alkaa hurja autoralli, kun julkulalaiset kuskaavat lapsiaan Länsi-Puijon koululle ja Länsi-Puijon vanhemmat kuskaavat 5- ja 6-luokkalaisensa Rajalaan. Tasapuolisuuden nimissä kukaan ei pääse lähikouluunsa, vaan kaikille tulee 2–3 kilometrin koulumatka yli vilkkaasti liikennöidyn tien.

Kovin ekologista ei ollut, kun rakennettiin tarkoituksella aivan liian pieni koulu. Tänä kesänä koulun viereen nousee vielä uusi asuntoalue. Liikenne ei vähene, sillä vanhemmat eivät laita alakoululaisiaan kävelemään.

Kulutustakin pitäisi vähentää. Kulutamme aivan järjettömästi, sillä nykysuomalaisen on laskettu omistavan elämänsä aikana noin 30 000 esinettä.

Ekointoilukin voi lisätä kulutusta. Minun puutarhaintoiluni vuoksi perheessäni syödään tänä kesänä kaikkien aikojen kalleimmat ja epäekologisimmat tomaatit. Niitä kasvatetaan kaupunkiviljelynä muovisella alustalla muovisessa kasvatussäkissä. Investoinnin hinta oli taimineen noin 80 euroa.

Puutarha ei olekaan järjen vaan tunteen asia ja osa onnea, hyvää elämää. Niin kuin lähiruoka tai lähikoulu.

Kirjoittaja on Savon Sanomain toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.