Vaikeita asioita on lykätty vaalien yli

Mari Kiviniemestä tuli keskustan puheenjohtaja ja pääministeri kesäkuussa, jolloin aikaa seuraaviin eduskuntavaaleihin oli vain kymmenen kuukautta. Sen jälkeen valtakunnan politiikassa seurasi parin kuukauden mittainen kesätauko, jota parhaillaan lopetellaan eduskuntaryhmien kesäkokouksissa. Aikaa vaaleihin on enää kahdeksan kuukautta.

On ymmärrettävää, että Kiviniemi ei halua jäädä poliittiseen historiaan pätkäpääministerinä, joka vajaan vuoden ajan johti käytännössä toimitusministeristöksi jähmettynyttä hallitusta. Tätä uhkaa hän maanantaina torjui keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

Keskusta ja hallitus eivät pääministerin mukaan jää vielä odottelemaan uusia vaaleja, vaan paiskivat töitä vaalikauden loppuun saakka. Paljon on kuulemma vielä tekemättä.

Paljon olisikin vielä tekemättä. Tosiasia kuitenkin on, että hallitus on työntänyt suurimmat ja samalla poliittisesti vaikeimmat asiat seuraavalle vaalikaudelle. Kunnianhimoinen tavoite muun muassa oli tehdä työurien pidentämiseen vaikuttavat eläkeratkaisut vielä ensi syksynä, mutta rohkeus petti. Päätösten sijaan tuli nippu uusia työryhmiä.

Huhtikuun eduskuntavaaleja ja niiden jälkeisiä hallitusneuvotteluita odottaa myös verotuksen kokonaisuudistus, joka yhdessä työurien pidentämisen kanssa vaikuttaa oleellisesti seuraavan vaalikauden suurimpaan urakkaan eli julkisen talouden tasapainottamiseen.

Kiviniemi perusteli suurten asioiden lykkäämistä sanomalla, että osa asioista voidaan ratkaista vasta vaalien jälkeen, kun niihin on haettu kansalta mandaatti. Itse asiassa tämä lausahdus on tunnustus: Kiviniemi itsekin tuntuu ajattelevan, että hallituksen poliittinen toimintakyky on vajavainen eikä riitä tärkeisiin ratkaisuihin ennen vaaleja.

Mitä konkreettista hallitus jäljellä olevan runsaan puolen vuoden aikana sitten aikoo tehdä? Kiviniemen Kuopiossa pitämästä puheesta sitä on vaikea hahmottaa. Hän puhui työllisyyden vahvistamisesta ja yrittäjyyden edistämisestä. Kasvuohjelmaakin rakennellaan, mutta vasta seuraaville vaalikausille, nyt luodaan vasta pohjaa, mitä se sitten tarkoittaakaan. Vihreää taloutta edistetään.

Kiviniemi sanoi, että keskusta ei aloita vaalikampanjaansa vielä ja kehotti muitakin puolueita pitämään kampanjarukkaset vielä naulassa. Puoluepoliittinen toiminta on kuitenkin aina toimintaa, jossa seuraavat vaalit otetaan huomioon. Kahdeksan kuukautta ennen eduskuntavaaleja tähtäin on jo hyvin selvä.

Löysän retoriikan sijasta puolueiden pitäisi nyt tuoda esiin konkreettisia tavoitteitaan. Pitääkö eläkeikää nostaa? Miten paljon? Tarkoittaako vihreä talous sitä, että turpeen suunniteltua verotusta pitäisi seuraavalla vaalikaudella kiristää? Jos valtion menojen kasvua hillitään, mistä leikataan, jotta siihen päästään?

Jos äänestäjiltä halutaan mandaatti, vaaleihin ei pidä mennä lyhdyt sammuksissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.