Vaikeita asioita on lykätty vaalien yli

Mari Kiviniemestä tuli keskustan puheenjohtaja ja pääministeri kesäkuussa, jolloin aikaa seuraaviin eduskuntavaaleihin oli vain kymmenen kuukautta. Sen jälkeen valtakunnan politiikassa seurasi parin kuukauden mittainen kesätauko, jota parhaillaan lopetellaan eduskuntaryhmien kesäkokouksissa. Aikaa vaaleihin on enää kahdeksan kuukautta.

On ymmärrettävää, että Kiviniemi ei halua jäädä poliittiseen historiaan pätkäpääministerinä, joka vajaan vuoden ajan johti käytännössä toimitusministeristöksi jähmettynyttä hallitusta. Tätä uhkaa hän maanantaina torjui keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

Keskusta ja hallitus eivät pääministerin mukaan jää vielä odottelemaan uusia vaaleja, vaan paiskivat töitä vaalikauden loppuun saakka. Paljon on kuulemma vielä tekemättä.

Paljon olisikin vielä tekemättä. Tosiasia kuitenkin on, että hallitus on työntänyt suurimmat ja samalla poliittisesti vaikeimmat asiat seuraavalle vaalikaudelle. Kunnianhimoinen tavoite muun muassa oli tehdä työurien pidentämiseen vaikuttavat eläkeratkaisut vielä ensi syksynä, mutta rohkeus petti. Päätösten sijaan tuli nippu uusia työryhmiä.

Huhtikuun eduskuntavaaleja ja niiden jälkeisiä hallitusneuvotteluita odottaa myös verotuksen kokonaisuudistus, joka yhdessä työurien pidentämisen kanssa vaikuttaa oleellisesti seuraavan vaalikauden suurimpaan urakkaan eli julkisen talouden tasapainottamiseen.

Kiviniemi perusteli suurten asioiden lykkäämistä sanomalla, että osa asioista voidaan ratkaista vasta vaalien jälkeen, kun niihin on haettu kansalta mandaatti. Itse asiassa tämä lausahdus on tunnustus: Kiviniemi itsekin tuntuu ajattelevan, että hallituksen poliittinen toimintakyky on vajavainen eikä riitä tärkeisiin ratkaisuihin ennen vaaleja.

Mitä konkreettista hallitus jäljellä olevan runsaan puolen vuoden aikana sitten aikoo tehdä? Kiviniemen Kuopiossa pitämästä puheesta sitä on vaikea hahmottaa. Hän puhui työllisyyden vahvistamisesta ja yrittäjyyden edistämisestä. Kasvuohjelmaakin rakennellaan, mutta vasta seuraaville vaalikausille, nyt luodaan vasta pohjaa, mitä se sitten tarkoittaakaan. Vihreää taloutta edistetään.

Kiviniemi sanoi, että keskusta ei aloita vaalikampanjaansa vielä ja kehotti muitakin puolueita pitämään kampanjarukkaset vielä naulassa. Puoluepoliittinen toiminta on kuitenkin aina toimintaa, jossa seuraavat vaalit otetaan huomioon. Kahdeksan kuukautta ennen eduskuntavaaleja tähtäin on jo hyvin selvä.

Löysän retoriikan sijasta puolueiden pitäisi nyt tuoda esiin konkreettisia tavoitteitaan. Pitääkö eläkeikää nostaa? Miten paljon? Tarkoittaako vihreä talous sitä, että turpeen suunniteltua verotusta pitäisi seuraavalla vaalikaudella kiristää? Jos valtion menojen kasvua hillitään, mistä leikataan, jotta siihen päästään?

Jos äänestäjiltä halutaan mandaatti, vaaleihin ei pidä mennä lyhdyt sammuksissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.