Vain huonoja vaihtoehtoja

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala peräsi Helsingin Sanomien haastattelussa (9.6.) vakavaa keskustelua siitä, pitäisikö Suomessa siirtyä Ruotsin malliin, jossa ensimmäisenä sanotaan irti viimeisenä taloon tulleet työntekijät. Rantalan mielestä Ruotsin lakiin perustuva malli on johtanut siihen, että siellä työntekijät pysyvät töissä iäkkäämmiksi.

Suomen lainsäädännössä samanlaista pykälää ei ole. Siksi vanhat työntekijät usein ohjataan ns. työttömyysputkeen tai sanotaan irti nuorempia ennen, jos yrityksellä menee huonosti.

Keskustelua Rantalan esitys onkin poikinut. Palkansaajajärjestöistä Akava ja SAK eivät lämpene Ruotsin mallille, mutta kannattavat ikääntyneiden työntekijöiden irtisanomissuojan vahvistamista.

Työnantajia edustavan EK:n kanta on, että vaikeuksiin joutuneen yrityksen on pystyttävä pitämään palveluksessaan parhaat työntekijät. Heitä voi olla sekä nuorissa että vanhoissa.

Irtisanominen on aina huono vaihtoehto, kohdistuipa se sitten ikääntyneisiin tai nuorempiin työntekijöihin. Nuoremmat kamppailevat usein suurien asuntolainojen kanssa. Ikääntyneiden irtisanottujen taas on vaikea löytää uutta työtä, mikä murentaa heidän eläkkeitään.

Kaavamaisia irtisanomisjärjestyksiä ei kannatakaan säätää. Ne eivät yleensä johda hyvään lopputulokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.