Vain luovuus on rajana

Sanomalehteä voi käyttää monella tavalla. Vain ihmisen oma luovuus on rajana.

Minut luokitellaan jo ikääntyneeksi työntekijäksi. Siksi muistan, että vanhoja sanomalehtiä lueskeltiin paikassa, jossa ihmiset yleensä käyvät yksin. Luetut sivut kierrätettiin luonnollisella tavalla. Keväällä ne osin jo maatuneina päätyivät lannoitteeksi pelloille.

Ruoanlaitossa sanomalehti on verraton apu. Urbaani rosvopaisti vaatii kääreekseen yhden keskikokoisen maakuntalehden sivut. Lasse Lehtinen on opettanut, että matikkakeittoon tarvitaan nylkemätön matikka, joka pyyhitään kevyesti sanomalehdellä, mieluiten Savon Sanomilla.

Yksi syy perinteikkään Uuden Suomen kuolemaan oli lehdessä käytetty paperi. Herrasväki ei saanut tulta kesämökin rantasaunan kiukaan alle, koska lehden käyttämä päällystetty ja kiiltävä paperi paloi kehnosti.

Tärkeintä sanomalehdessä on kuitenkin sen sisältö, ei paperin laatu tai sivujen koko. Sitä paitsi sanomalehti ei enää ole pelkästään kasa paperia, joka kolahtaa aamuisin postiluukusta tai joka haetaan postilaatikosta. Sanomalehti on sen lisäksi sisältö, jota jaetaan lukijoille digitaalisessa muodossa.

Sisällön tuottamista eli toimittamista kutsutaan journalismiksi. Kun puhutaan median murroksesta, ei välttämättä tarkoiteta journalismin murrosta. Hyville sisällöille on aina kysyntää.

Ihmiset jäsentävät ja ymmärtävät maailmaa saamansa tiedon avulla. Tynnyrissä elänyt on vaikeuksissa. Siksi kannattaa lukea sanomalehtiä, joko paperilta tai sähköisiltä alustoilta.

Joskus väitetään, että lapset ja nuoret eivät arvosta sanomalehtiä. Väite ei pidä paikkaansa.

Itse asiassa he arvostavat sanomalehtiä enemmän kuin vanhemmat ikäryhmät. TNS Gallupin viime vuonna julkistaman Medioiden mielikuvat 2012 -tutkimuksen mukaan 94 prosenttia koululaisista ja opiskelijoista liitti sanomalehtiin mielikuvan ”arvostettu”.

Kaikista tutkimuksessa mukana olleista näin teki vain 81 prosenttia. Sekin on paljon.

Enää ei ole mikään uutinen, että nuorten arvostus ei näy innokkaana painettujen sanomalehtien lukemisena. Silti yli puolet koululaisista ja opiskelijoista lukee painettua lehteä.

Enemmän nuoret kuitenkin viihtyvät sanomalehtien verkkopalveluiden parissa.

Tänään alkaa järjestyksessään 20. sanomalehtiviikko, joka on Suomen laajin mediakasvatustapahtuma. Sanomalehtiviikko on Sanomalehtien liiton ja sen jäsenlehtien hanke, joka tavoittaa viiden päivän aikana lähes miljoona lasta ja nuorta kouluissa ja muissa oppilaitoksissa.

Viikon aikana koulut halutessaan saavat ilmaiseksi painettuja lehtiä, joita voi käyttää apuna opetuksessa. Sanomalehdet antavat kouluille myös tunnuksia, joilla pääsee käsiksi verkkosivuille ja näköislehtiin.

Tänä vuonna täyttää 50 vuotta Sanomalehti koulussa -toiminta, jonka yksi tuotos vuotuinen sanomalehtiviikko on.

Pohjois-Savo ja erityisesti maakunnan suurin sanomalehti Savon Sanomat on ollut toiminnassa mukana heti alusta alkaen. Pohjoissavolaiset lehdet tekevät kiinteää yhteistyötä keskenään myös muulloin kuin sanomalehtiviikon aikana. Lehtien yhteinen työryhmä toimii aktiivisesti osa-aikaisen toiminnanohjaajan johdolla.

Juuri nyt alkavalla sanomalehtiviikolla on hyvä nostaa esiin henkilö, joka kahden vuosikymmenen ajan on jaksanut hääriä mukana toiminnassa niin valtakunnallisella kuin maakunnallisellakin tasolla. Hän on Savon Sanomien artikkelitoimittaja Seppo Kononen.

Kono on ollut ideoimassa ja toteuttamassa monia hankkeita, jotka jatkuvat, vaikka hän itse siirtyykin kohta eläkkeelle. Kannattaa kuunnella ensi torstaina Uutisviisaat Yle Savon taajuudella. Maakunnan koulujen välinen tietokilpailu on Konon keksintö.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.