Vain nollatoleranssia

Kouluissa on tehty sitkeästi työtä koulukiusaamisen kitkemiseksi, näin ainakin kernaasti vakuutetaan. Ongelma ei kuitenkaan ota poistuakseen. Koulukiusaamisessa kelpaa vain nollatoleranssi, kukaan ei saa tuntea itseään kiusatuksi.

Viime vuonna Kuopion kouluissa toteutetun toimintakyselyn mukaan koulukiusaamista esiintyy edelleen. Perusopetusjohtaja Kari Raninen velvoittaa niitä kouluja, joiden kyselytulokset poikkeavat keskiarvosta huonompaan suuntaan, tarkastelemaan omaa tulostaan kriittisesti ja ottamaan asian kehittämiskohteeksi.

Koulukiusaaminen on tyypillisesti oppilaiden välistä nimittelyä, tönimistä, eristämistä, keinoja on lukemattomia. Uusin keino on kännykkäkiusaaminen. Taitava kiusaaja löytää kohteekseen valitsemansa toverin heikoimmat kohdat. Kiusatuksi voi joutua esimerkiksi poikkeuksellisen hiljainen ja ujo oppilas tai jollakin tavalla ulkonäöltään poikkeava, esimerkiksi ylipainoinen lapsi.

Usein kiusattu ei uskalla puhua kiusaamisesta kenellekään, ei edes vanhemmilleen. Kiusaaminen voi jatkua useita vuosia, jopa läpi kouluajan ja tuhota merkittävän jakson lapsen elämästä.

Kiusaajia eivät ole vain oppilaat, vaan siihen syyllistyvät myös opettajat, esimerkiksi nolaamalla oppilaan luokkatovereiden läsnäollessa. Kymenlaaksossa poliisi tutkii tapausta, jossa erityisluokanopettajan epäillään jopa pahoinpidelleen 7-vuotiasta oppilasta (Iltalehti 21.2.).

Ei missään, ei koskaan eikä kukaan saa suhtautua kiusaamiseen yliolkaisesti. Lapsuuden kokemukset voivat viedä itsetunnon ja sen uudelleenrakentamisessa on kova työ.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keskittyminen on parasta pysäyttää

Lakkoilussa käydään myös arvovalta- ja tiedotussotaa

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.