Vain parasta, vain minulle

Ensimmäisestä koulupäivästäni on aikaa jo yli 50 vuotta, mutta tunnen vieläkin tuon syyskuisen päivän tuoksut nenässäni: ensin kuin kypsä omena, sitten yli 30 lapsen vaatteista luokkaan levinnyt tunkkaisuus.

Nykyään koulu alkavat jo elokuussa. Kunnat voivat itse päättää alkamisajan.

Pohjois-Savossa koulu joissakin kunnissa alkaa jo ensi viikolla, mutta Kuopiossa vasta vajaan kahden viikon kuluttua.

Alkamisajasta huolimatta ensimmäinen koulupäivä on edelleen suuri asia pienille ihmisille. Kuvat, äänet, tuoksut ja maut palautuvat mieliin vielä kymmenien vuosien kuluttua.

Oma koulumatkani oli fyysisesti lyhyt. Minun tarvitsi juosta vain pihan yli.

Henkisesti matka oli pitempi, vaikka ei varmasti niin pitkä kuin useimmilla muilla Heinäahon kansakoulussa Lapinlahdella samana syksynä aloittaneilla. Tunsin oman opettajani, joka oli meidän seinänaapurimme. Isäni opetti yläluokkia.

En ole asiasta sataprosenttisen varma, mutta tuskinpa vanhemmat saattoivat ainuttakaan ekaluokkalaista kouluun edes ensimmäisenä päivänä. Pienellä kylällä kaikki tiesivät missä koulu on ja mitä reittiä sinne kävellään.

Kun oli vain yksi tie, ei päässyt eksymään. Liikenne oli vähäistä.

Kodin ja koulun suhteet olivat ainakin Heinäahon kaltaisissa kylissä yli 50 vuotta sitten yksinkertaiset ja selkeät. Koulussa oli koulun säännöt, joiden noudattamista valvoivat opettajat. Jos sääntöjä rikkoi, joutui arestiin.

Kaipa opettajilla ja lasten vanhemmilla tuolloinkin oli erilaisia käsityksiä siitä, mikä oli oikein ja mikä väärin. Ristiriidoista ei kuitenkaan tehty niin isoa numeroa kuin nykyään. Vanhempien odotukset ja vaatimukset olivat realistisia. Koulu opetti lapset lukemaan ja laskemaan. Suurimmalle osalle riitti kansakoulu ja sen jälkeen vuoden tai kahden kansalaiskoulu. Pienempi osa pyrki ja pääsi oppikouluun.

Nykyisin vanhemmat odottavat koululta paljon enemmän. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n tuore puheenjohtaja Olli Luukkainen valittaa Uutispäivä Demarin haastattelussa (6.8.), että vanhempien odotukset menevät joskus yli äyräiden.

Luukkaisen mukaan opettajat ovat koulussa "edistämässä oppimista, luomassa osaamispohjaa ja vahvistamassa elämäntaitoja". Sen sijaan vaikkapa sosiaalityö kuuluu muille.

Ongelmia syntyy usein sen vuoksi, että vanhemmat vaativat omille lapsilleen erioikeuksia. Luukkainen toteaa, että vanha sanonta "minun lapselleni vain parasta" on kääntynyt muotoon "vain minun lapselleni parasta".

On tietenkin hyvä asia, että vanhemmat tänä päivänä ovat tietoisia lastensa oikeuksista ja pitävät niistä kiinni. Hakoteille kuitenkin joudutaan, jos oikeuksia omille lapsille vaaditaan niin, että muiden lasten oikeudet vaarantuvat.

Yksi peruskoulun parhaimmista puolista on, että se kasvattaa yhteisöllisyyteen. Se onnistuu vain silloin, kun kaikkien oikeudet ja kaikkien velvollisuudet ovat samat.

Vanhempien pitäisi muistaa myös se, että opettajia ei kannata syyttää niistä ongelmista, joita rahan niukkuus tuo koulutyöhön. Oikeat vastuulliset löytyvät kokonaan muualta.

Opettajat eivät vastusta sitä, että lapsia opetettaisiin nykyistä pienemmissä ryhmissä. Opettajilla ei ole mitään sitäkään vastaan, että valinnaisia aineita olisi enemmän tai että rahaa riittäisi myös luokkaretkiin.

Monta pientä asiaa voitaisiin korjata sillä, että koululaisten vanhemmat yhdistäisivät voimansa. Jos vanhemmat osaisivat vaatia yhtenä rintamana, kuntien päättäjien olisi pakko kuunnella heitä. Hiven lisää yhteisöllisyyttä ei olisi pahitteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.