Vain tahto puuttuu

Sunnuntaina julkaistu kansainvälinen ilmastonmuutosraportti ei jätä kenellekään epäselväksi, mitä maapallolla nyt tapahtuu. Kasvihuonekaasujen määrän nopea kasvu on johtanut pysyvään lämpötilan nousuun. Sen seurauksena jäätiköt sulavat ja meren pinta kohoaa.

Muutos tuntuu selvästi myös Suomessa. Vaikutukset ovat kuitenkin olleet toistaiseksi vähäisiä verrattuna edessä siintäviin katastrofeihin.

Raportin valoisinta sisältöä on tieto, että valtaosin ihmisen toiminnasta johtuvaan luonnon muuttumiseen on vielä mahdollista vaikuttaa. Jos lämpenemistä kiihdyttävät hiilipäästöt saadaan kuriin, voi ilmaston muutos tasaantua muutamassa vuosikymmenissä.

Suomi on sitoutunut kovaan uudistustahtiin, jonka tavoitteena on leikata lähes kaikki omat hiilipäästömme vuoteen 2050 mennessä. EU etenee samaa tahtia.

Vaikka suurimmat päästöongelmat ovat toistaiseksi kehittyvissä talouksissa, Euroopan ja Suomen on pidettävä lupauksensa. Tämä ei onnistu ilman teknistä kehitystyötä ja aivan uutta suhtautumista uusiutuvaan energiaan.

Jokaisen pitäisi nyt ymmärtää, että jahkailemiselle ei ole enää aikaa – ei maailmalla eikä Suomellakaan. Välineet puhtaaseen energiantuotantoon ovat olemassa. Vain tahto puuttuu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.