Vain valvonta ei petä

Rauhallinen makuusija 25 vuodeksi 300 eurolla. Kun samalle tontille mahtuu kaksi arkkua päällekkäin, onko se paljon vain vähän?

Paljon maaninkalaisille, joiden vihoviimeinen leposija maksaa tulevaan uudenvuodenyöhön saakka nolla euroa. Tämä on yksi pienissä seurakunnissa – ja pienissä kunnissa – elämisen inhimillinen puoli: aivan kaikkia hintoja ei ole vedetty tappiin. Vaikka verorasitus painaa keskimääräistä ankarammin, ilmaisesta hautapaikasta jää kepeä mieli.

Kun Maaningan kunta liittyy vuodenvaihteessa Kuopioon ja seurakunta Kallaveteen, taksoihin tarttuu kaupunkilisä. Samalla muuttuvat pelisäännöt. Sitä kutsutaan yhtenäistämiseksi.

Ilman yhtenäisyyttä kukaan ei saisi seurakuntayhtymän 36 hautausmaan asioita pysymään järjestyksessä. Haasteita riittää nytkin, sillä yhtymän pinta-ala on pian 5 557 neliökilometriä. Luku asettuu Kuhmon ja Kuusamon kokoluokkaan. Matkaa etäisimmältä kulmalta toiselle, Karttulasta Säyneisiin, kertyy 140 kilometriä.

Liitoksia ei tehdä turhan takia vaan ”rakenteellisen kehityksen” vuoksi. Suurempiin yksiköihin siirtymisellä on kaksi tavoitetta: tehokkuus ja tasavertaisuus.

Maaningan asukasluku, 3 750, on suurin piirtein sama kuin Niiralan kaupunginosan. Tuskin ketään hyödyttäisi, että Niiralassa olisi jokaiselle asialle oma virasto ja viranhaltija.

Todellisuus ei kuitenkaan ole näin suoraviivainen. Eivät Niiralan asiatkaan hoitamatta suju – lapset tarvitsevat yhtä paljon terveydenhoitoa, päivähoitoa ja koulua kuin Maaningallakin. Katuvaloja Niiralassa poltetaan todennäköisesti enemmän. Suuressa kokonaisuudessa yksittäisen kaupunginosan asiat vain uppoavat huomaamattomiksi.

Niin kohta uppoavat Maaningankin asiat, ellei neljänneksen koko maakunnasta kattavan kaupungin ja seurakuntayhtymän hoidossa tiedosteta vastuuta pelikentän koosta.

Tasavertaisuus tarkoittaa, että kaikkia ihmisiä kohdellaan yhtä hyvin riippumatta heidän asemastaan tai asuinpaikastaan. Kaikilla on samat oikeudet, samat säännöt ja samat taksat.

Tehokkuus tuo säästöjä, sillä suuressa padassa kiehuu samoilla tulilla isompikin soppa. Joskus kannattaisi silti käyttää useampaa kattilaa. Tulevassa Kuopiossa tyhjät lautaset levittäytyvät etäälle. Silti yhtään ei saisi jättää tyhjäksi.

Se, mikä on laidoilla, pakkaa unohtumaan. Nilsiän Vuotjärvellä palvelut ovat surkeat, eikä tämä tosiasia muuksi muutu.

Ehkä laidat vain tuntuvat keskustasta katsottuna tarpeettomilta ja turhan hankalilta hoitaa. Ajatus ei ole vieras kotikulmilla, mutta sama toistuu myös laajemmassa mittakaavassa. Helsingistä katsottuna koko Itä-Suomi on syrjäseutua, eikä maailman napa taatusti asetu Kuopion torille.

Brysselistä katsottuna Suomi on syrjäseutua. Eteläisen Euroopan maatalous saa pakotetukia, koska se on lähellä ja tuntuu siksi tärkeältä. Me, etäiset, emme päässeet tukilistalla edes viimeisiksi.

Yhdenvertaisuus ja tasavertainen kohtelu toteutuvatkin varmuudella vain silloin, kun on byrokratian tai maksamisen aika. Niiden valvonta pelaa myös syrjäisillä alueilla.

Kuten kaikki tietävät, EU:n valvonnasta on järjen loiste kaukana. Yhtä kaukana se on pysäköintilaitoksesta, jonka väki ajaa tasavertaisen kohtelun nimissä Karttulaan jakamaan parkkisakkoja. Karttulaan, missä ongelmana ei ole autojen paljous vaan loppujenkin kulkijoiden hupeneminen.

Kuopion seurakuntayhtymä lupaa, että hautapaikat eivät lopu kesken. Maaninkalaiset pääsevät Maaningan multiin, eikä vaaraa yllättävästä Juankoskelle päätymisestä ole, toisin kuin vuodeosastojen potilailla.

Hautausmaalle on halvempikin vaihtoehto, mutta ei helpompi. Jos haluaa tuhkansa virtaan, pitää hankkia vesialueen omistajan lupa. Jos tahtoo arkkunsa kotipihaan, neuvottelukumppani on avi. Kuulostaa lupaavalta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.