Valio löysi konstin toimia Venäjällä tuloksellisesti

Meijerijätti Valio Oy näyttää olevan kuin kissa, joka pudotessaan kierähtää aina jaloilleen. Yhtiö on keksinyt konstin toimia Venäjällä tuloksellisesti, ja se on yhteistyö Venäjällä toimivien yritysten kanssa.

Valion vienti Venäjälle katkesi 95-prosenttisesti kuin veitsellä leikaten 7. elokuuta 2014, kun Venäjä asetti maitotuotteille tuontikiellon. Valio jatkoi vain hillojen ja mehujen vientiä. Tuona vuonna Valion piti viedä tuotteita 400 miljoonan euron arvosta, mutta summa jäi haaveeksi (Maaseudun Tulevaisuus 3.2.).

Vaikka Venäjä ilmoitti tuontikiellon motiiviksi vastauksen EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteisiin, vähintään sivumotiivi oli pakottaa ulkomaalaisia yrityksiä investoimaan Venäjälle ja venäläisiä tuottamaan itse elintarvikkeita.

Ainakin Valion kohdalla pakotepolitiikka on toiminut paitsi Venäjää myös Valiota hyödyttävällä tavalla. Valio jalostaa sulatejuustoa Moskovan lähellä Odinsovassa. Pietarin Hatsinassa yhteistyöyritys on venäläinen Galaktica ja Moskovan alueella saksalainen OOO Ehrmann.

Vaikka Valio ei kerro Venäjän toimintojen sadan miljoonan euron liikevaihdosta jäävää liikevoittoa, viivan alle täytyy jäädä merkittävä summa, kun yhtiö kykenee investoimaankin.

Venäjän omaa elintarviketuotannolle merkittävin hyöty Valion toiminnasta on, että maahan rakentuu hyvätasoista maidontuotantoinfraa. Valio osaa vaatia venäläisiltä maidontuottajilta laatua, tietää, mitä se edellyttää ja osaa myös neuvoa.

Menestyksellä Venäjällä on kääntöpuolensa Suomessa, sillä Valio sulki viennin loputtua uudistetun Tampereen meijerin ja Katisorin ja Toholammin juustolat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.