Valio löysi konstin toimia Venäjällä tuloksellisesti

Meijerijätti Valio Oy näyttää olevan kuin kissa, joka pudotessaan kierähtää aina jaloilleen. Yhtiö on keksinyt konstin toimia Venäjällä tuloksellisesti, ja se on yhteistyö Venäjällä toimivien yritysten kanssa.

Valion vienti Venäjälle katkesi 95-prosenttisesti kuin veitsellä leikaten 7. elokuuta 2014, kun Venäjä asetti maitotuotteille tuontikiellon. Valio jatkoi vain hillojen ja mehujen vientiä. Tuona vuonna Valion piti viedä tuotteita 400 miljoonan euron arvosta, mutta summa jäi haaveeksi (Maaseudun Tulevaisuus 3.2.).

Vaikka Venäjä ilmoitti tuontikiellon motiiviksi vastauksen EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteisiin, vähintään sivumotiivi oli pakottaa ulkomaalaisia yrityksiä investoimaan Venäjälle ja venäläisiä tuottamaan itse elintarvikkeita.

Ainakin Valion kohdalla pakotepolitiikka on toiminut paitsi Venäjää myös Valiota hyödyttävällä tavalla. Valio jalostaa sulatejuustoa Moskovan lähellä Odinsovassa. Pietarin Hatsinassa yhteistyöyritys on venäläinen Galaktica ja Moskovan alueella saksalainen OOO Ehrmann.

Vaikka Valio ei kerro Venäjän toimintojen sadan miljoonan euron liikevaihdosta jäävää liikevoittoa, viivan alle täytyy jäädä merkittävä summa, kun yhtiö kykenee investoimaankin.

Venäjän omaa elintarviketuotannolle merkittävin hyöty Valion toiminnasta on, että maahan rakentuu hyvätasoista maidontuotantoinfraa. Valio osaa vaatia venäläisiltä maidontuottajilta laatua, tietää, mitä se edellyttää ja osaa myös neuvoa.

Menestyksellä Venäjällä on kääntöpuolensa Suomessa, sillä Valio sulki viennin loputtua uudistetun Tampereen meijerin ja Katisorin ja Toholammin juustolat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Discohile ja tunteiden nuottiavain

Politiikan ja juridiikan raja testaa oikeusvaltion

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Itä-Suomen yliopisto vasta teroittamassa kynsiään

Kouluverkkoselvityksen alkulämmöt

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.