Valio löysi konstin toimia Venäjällä tuloksellisesti

Meijerijätti Valio Oy näyttää olevan kuin kissa, joka pudotessaan kierähtää aina jaloilleen. Yhtiö on keksinyt konstin toimia Venäjällä tuloksellisesti, ja se on yhteistyö Venäjällä toimivien yritysten kanssa.

Valion vienti Venäjälle katkesi 95-prosenttisesti kuin veitsellä leikaten 7. elokuuta 2014, kun Venäjä asetti maitotuotteille tuontikiellon. Valio jatkoi vain hillojen ja mehujen vientiä. Tuona vuonna Valion piti viedä tuotteita 400 miljoonan euron arvosta, mutta summa jäi haaveeksi (Maaseudun Tulevaisuus 3.2.).

Vaikka Venäjä ilmoitti tuontikiellon motiiviksi vastauksen EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteisiin, vähintään sivumotiivi oli pakottaa ulkomaalaisia yrityksiä investoimaan Venäjälle ja venäläisiä tuottamaan itse elintarvikkeita.

Ainakin Valion kohdalla pakotepolitiikka on toiminut paitsi Venäjää myös Valiota hyödyttävällä tavalla. Valio jalostaa sulatejuustoa Moskovan lähellä Odinsovassa. Pietarin Hatsinassa yhteistyöyritys on venäläinen Galaktica ja Moskovan alueella saksalainen OOO Ehrmann.

Vaikka Valio ei kerro Venäjän toimintojen sadan miljoonan euron liikevaihdosta jäävää liikevoittoa, viivan alle täytyy jäädä merkittävä summa, kun yhtiö kykenee investoimaankin.

Venäjän omaa elintarviketuotannolle merkittävin hyöty Valion toiminnasta on, että maahan rakentuu hyvätasoista maidontuotantoinfraa. Valio osaa vaatia venäläisiltä maidontuottajilta laatua, tietää, mitä se edellyttää ja osaa myös neuvoa.

Menestyksellä Venäjällä on kääntöpuolensa Suomessa, sillä Valio sulki viennin loputtua uudistetun Tampereen meijerin ja Katisorin ja Toholammin juustolat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Uudet palapelit eivät saisi mutkistaa sote-uudistusta

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Kohtaa, kuuntele ja kannusta nuorta

Empatiakyvyn rajoja hakemassa

Tällä hetkellä ei ole keinoa korvata turvetta kokonaan

Tahko on mitä mainioin suunnistuskeskus

Jako kolmeen tai neljään

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Talouden karu arki vähitellen valkenemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.