Valiokunnan ratkaisu oli oikea ja odotettu

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on päättänyt, että se pyytää valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä teettämään esitutkinnan entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ministerivastuuasiassa. Eilisen ratkaisun taustalla on Vanhasen mahdollinen jääviys Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) avustusten jaossa.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisu oli oikea ja odotettu. Tapaus Vanhanen on ollut niin voimakkaasti esillä julkisuudessa, että jääviysepäilyt on tutkittava perusteellisesti. Kansa luottaa poliisiin. On hyvä, että se tutkii asian.

Perustuslakivaliokunta oli esitutkinnasta muodollisen yksimielinen, vaikka neljä keskustalaista kansanedustajaa ei yhtynyt päätökseen. He jättivät asiasta eriävän kannanottonsa. Asian vieminen äänestykseen olisi ollut ongelmallista, koska lain mukaan kynnys esitutkinnan aloittamiseen on matala.

Valiokunta kuuli asiasta useita asiantuntijoita. Nyt tehdyn ratkaisun kannalla olivat myös oikeuskansleri ja valtakunnansyyttäjä. Jos valiokunta olisi tehnyt toisenlaisen päätöksen, se olisi joutunut perustelemaan kantaansa pitkään.

Vanhanen oli pääministerinä ollessaan hyväksymässä RAY:n avustuksia Nuorisosäätiölle. Samaan aikaan keskustaa lähellä oleva Nuorisosäätiö rahoitti hänen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaansa yli 20 000 eurolla. Tämä on jutussa villakoiran ydin.

Juttu palautuu esitutkinnan valmistuttua perustuslakivaliokuntaan. Lopullisen päätöksen mahdollisesta syytteestä tekee eduskunnan täysistunto. Kynnys syytteen nostamiseksi valtakunnanoikeudessa on korkea. Ministerin on täytynyt tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta olennaisesti rikkoa ministerin tehtävään kuuluvia velvollisuuksiaan tai menetellä muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Valtakunnanoikeus kokoontui viimeksi Kauko Juhantalon tapauksessa vuonna 1993. Juhantalo tuomittiin yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta.

Tämän hetken tietojen valossa Vanhasen eduntavoittelun osoittaminen on lähes mahdotonta. Hänen esteellisyytensä näyttää toki melko selvältä, mutta se on kokonaan toinen asia kuin se, että hän olisi toiminut rikollisesti eli pyrkinyt tahallisesti saavuttamaan merkittävää hyötyä.

Hyvä on myös kaiken mediamylläkän keskellä muistaa vanha totuus: poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee.

Poliisitutkinta tulee puolueiden näkökulmasta hankalaan aikaan. Seuraavat eduskuntavaalit ovat ensi huhtikuussa. On mahdollista, että tutkinnassa tulee esille useita puolueita koskevia ikäviä yksityiskohtia.

Tärkeintä on, että poliisille annetaan nyt täydellinen työrauha. Sisäministerin ja poliisiylijohtajan on pidettävä huoli siitä, että tutkijoiden mahdollinen painostaminen esimerkiksi aikataulukysymyksissä torjutaan päättäväisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.