Valiokunnan ratkaisu suurennuslasin alla

Saksan perustuslakituomioistuin aloitti kuluvalla viikolla pohdinnan, jonka lopputulos kiinnostaa koko EU:ta. Tuomioistuin ratkoo, onko Euroopan keskuspankki ylittänyt toimivaltansa ja rikkonut perustuslakia euron tukemiseksi aloitetulla osto-ohjelmalla.

Saksassa perustuslaillisuuden valvonta on uskottu riippumattomalle tuomioistuimelle niin kuin monissa muissakin EU-maissa, muun muassa Belgiassa, Espanjassa, Itävallassa ja Ranskassa. Suomessa erillistä perustuslakituomioistuinta ei ole, vaan tehtävä on sälytetty poliitikoista koostuvalle eduskunnan perustuslakivaliokunnalle.

Kevään ja alkukesän aikana meillä on käyty julkista väittelyä perustuslakivaliokunnan ratkaisuista. Entinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ben Zyskowicz (kok.) on arvostellut kitkerästi valiokunnan eräitä kansalaisten perusoikeuksia koskevia ratkaisuja. Zyskowiczin mielestä ratkaisuihin ovat vaikuttaneet liikaa valiokunnassa kuultavina olleet ihmisoikeusjuristit.

Perustuslakivaliokunnan on määrä perjantaina tehdä ratkaisu, johon etukäteen kohdistuu vielä suurempia poliittisia intohimoja. Valiokunta päättää, onko eduskunnalle annettu kiistellystä sote-uudistuksesta niin paljon tietoa, että se voi päättää kuntarakennelaista. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka lausui keväällä, että kunnilta ei voi vaatia kuntaliitoselvityksiä, jos sote-uudistuksen linjaukset eivät ole selvillä.

Jonkan päätöksen jälkeen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orvon johtama työryhmä kirjoitti nopeasti paperin, jonka mukaan alle 50000 kuntien sosiaali- ja terveystoimi siirtyy joko kokonaan tai osittain suuremmille sote-alueille. Ne taas toimisivat pääosin ns. isäntäkuntamallilla.

Poliittisesti asetelma on selvä: hallituspuolueissa Orvon työryhmän paperia pidetään riittävän tarkkana, oppositiossa ei.

Opposition kannalle on asettunut osa perustuslakiasiantuntijoista. Esimerkiksi akatemiaprofessori Kaarlo Tuori on sitä mieltä, että esitetty isäntäkuntamalli aiheuttaa perustuslaillisia ongelmia. Tuorin mukaan ”valiokunnan on pakko todeta, että ongelmat estävät (Orvon työryhmän) linjauksen toimimisen riittävänä informaationa”.

Perustuslakivaliokunta onkin kiperän paikan edessä. Se voi uskoa asiantuntijoita, jolloin se asettuu poikkiteloin hallituksen kanssa. Toinen vaihtoehto on, että valiokunta jakautuu kahteen leiriin poliittisin perustein. Tämä taas asettaisi kyseenalaiseksi valiokunnan integriteetin. Miten valiokunta voi uskottavasti valvoa perustuslaillisuutta, jos ratkaisut tehdään hallitus-oppositio -asetelmalla?

Tätä tosin on epäilty aikaisemminkin. Entistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk.) vastaan ei vuonna 2011 päätetty valiokunnassa nostaa syytettä Raha-automaattiyhdistyksen Nuorisosäätiölle myöntämistä avustuksista. Perussuomalaisten riveistä vaadittiin tuolloin perustuslakituomioistuimen perustamista, vaikka valiokunta tuolloin ratkaisikin asian kuultavina olleiden oikeusoppineiden kannan mukaisesti.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisu on jälleen suurennuslasin alla. Valiokunta on paljon vartijana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.