Valistus on tehonnut hyvin suomalaisiin

Suomalaisten tupakanpoltto on vähenemässä. Valtiokonttorin viime maanantaina julkistaman tiedon mukaan tupakkaverosta kertyi tammi-kesäkuussa valtion kassaan reilut 330 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan tuotto oli noin 410 miljoonaa euroa. Ei ole kuitenkaan varmaa, onko suomalaisten tupakointi alkuvuonna vähentynyt samassa suhteessa.

Suomessa tupakointi on EU-maiden alhaisinta tasoa. Maailmalla sen sijaan sauhutellaan paljon: teollisuusmaissa tupakoi säännöllisesti 42 prosenttia miehistä ja 24 prosenttia naisista. Kehitysmaissa tupakointi on kasvussa.

Noin 20 prosentin tuottojen laskuun on useita syitä. Ihmiset ovat tulleet entistä terveystietoisimmiksi. Yksi tekijä on tupakan kova hinta. Myös työpaikkojen ja ravintoloiden asettamilla tupakointikielloilla on suuri merkitys. Yhä useammat yksityiset yritykset, valtion ja kuntien virastot sekä laitokset ovat päättäneet tehdä tiloistaan savuttomia.

Terveysviranomaiset ja muut asiantuntijatahot ovat jo kauan saarnanneet tupakan vaarallisuudesta. Lääkäreillä ja tutkijoilla on selkeitä näyttöjä, että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää, sydän- ja verisuonitauteja sekä muita vakavia sairauksia. Valistus on mennyt perille, mikä on hieno asia.

Mielenkiintoista Valtiokonttorin raportissa on se, että tupakasta saatavat tuotot laskivat, vaikka savukkeiden verotusta kiristettiin viime vuodenvaihteessa. Myös tupakan maahantuonti näyttää olevan laskussa. TNS Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan tammi-huhtikuussa savukkeiden maahantuonti tippui myös liki viidenneksellä edellisvuodesta.

Matkailijat ostavat tupakkatuotteita esimerkiksi Viron laivoilta. Kartonki on laivoilla reilut 20 euroa edullisempi kuin Suomessa. Turistituonnilla ei ole kokonaisuudessa suurta merkitystä. Korkea hintataso lietsoo tupakkatuotteiden salakuljetusta. Määrät lienevät kuitenkin marginaalisia. Salakuljetetut savukkeet sisältävät kaiken lisäksi moninkertaisen terveysriskin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna tekemän kyselyn mukaan työikäisistä miehistä tupakoi päivittäin 22 prosenttia ja naisista 16 prosenttia. Vielä 1980-luvulla suomalaismiehistä sauhutteli joka kolmas.

Asennemuutoksen lisäksi tupakkalain kiristämisellä on valtava merkitys. Suomi onkin tässä mielessä esimerkillinen valtio koko maailmassa. Lakiin on tulossa lisää tiukennuksia.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa lakimuutokset, jotka vievät tupakkatuotteet tiskin alle. Lisäksi tupakointia kitketään lisäksi esimerkiksi yleisötapahtumissa ja päiväkotien ja koulujen lähellä. Tupakan myynti automaatista kielletään neljän vuoden siirtymäajalla.

Muutokset ovat tervetulleita. Niillä voidaan vähentää erityisesti lasten ja nuorten tupakointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.