Valistus tehoaa kohtuudella

Tänään vietetään kansainvälistä Älä laihduta -päivää, joka kyseenalaistaa painonhallintaan liittyviä pakkomielteitä. Syömishäiriöt yleistyvät länsimaissa yhtä aikaa lihavuuden kanssa.

Teemapäivä on myös vastalause asenneilmapiirille, jossa terveysvalistus on monen mielestä mennyt liian pitkälle. Ylen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset eivät halua käyttää nykyistä enempää verorahoja ylipainon torjuntaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori vaati kuitenkin Ylellä perusterveydenhoitoon lisäresursseja ylipainon estämiseksi.

Kansalaisten ihmiskuva on THL:n asiantuntijoita realistisempi. Ihmiset ymmärtävät, että ylipaino on seurausta elämäntapavalinnoista, joihin yhteiskunta voi vaikuttaa vain rajallisesti.

Ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon panostetaan jo mittavasti. Esimerkiksi Kuopiossa järjestettiin tiistaina tapahtuma, joka aktivoi vanhuksia käyttämään liikuntapuistoja. Kannatettavan hankkeen takana on kansallinen ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelma, jota rahoittavat Raha-automaattiyhdistys ja kaksi ministeriötä.

On hyvä, että valistusta on, mutta sen lisäämisen hyödyllä on rajansa. Ennen lisäresurssien vaatimista terveysviranomaisten on hankittava kattava kokonaiskuva siitä, paljonko valistukseen käytetään verorahoja tällä hetkellä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.