Valistusta lisättävä

Eduskunta on säätänyt useita lakeja, joita viranomaiset eivät pysty tehokkaasti valvomaan. Esimerkiksi hands free -laitteen käyttöpakkoa ajon aikana rikotaan paljon. Viime vuonna poliisi kirjoitti 6 400 rikesakkoa matkapuhelinta ajon aikana käyttäville autoilijoille, kun edellisvuonna niitä annettiin 5 200 (Keskisuomalainen 11.5.). Määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Valtaosa lainrikkojista pääsee kuin koira veräjästä.

Lainsäätäjä oli hyvällä asialla säätäessään hands free -lakia. Se tuli voimaan vuonna 2003. Kännykkään puhuminen ilman hands freetä aiheuttaa usein vaaratilanteita ja jopa onnettomuuksia, kun kuljettaja ei pysty tehokkaasti keskittymään ajamiseen. Useimmat kieltoa rikkovat autoilijat myöntävät tämän, mutta siitä huolimatta lakia rikotaan. Valitettavaa on, että huonoa esimerkkiä näyttävät monet ammattiautoilijat.

Lain rikkominen johtuu paljolti asenteista. Ihmiset eivät yksinkertaisesti viitsi käyttää hands free -laitetta, koska se koetaan käytössä hankalaksi. Tosin kalliimmat kojelautaan asennettavat mallit ovat helppoja ja kaikin puolin käteviä käyttää. Ongelma tuntuu olevan näiden laitteiden hinta.

Laitteita on käytettävä, kun autoa ajetaan. Näin määrää laki. Valvonta ja sakotusoikeus on annettu poliisille. Sillä ei ole riittävästi aikaa ja resursseja valvontaan. Lainsäätäjän tulisikin nyt pohtia, mitä tehdä. Rangaistusten koventaminen ei tässä tapauksessa liene oikea tie. Valistuksen lisäämistä pitää harkita. Ihmisten asenteiden muuttamisessa on iso työ. Siihen on pakko panostaa näkyvästi.

Liikenneturvan tienvarsitarkkailu osoitti kännykkään puhumisen lisääntyneen viime vuosina. Samaan aikaan tutkimukset osoittavat hands freen käytön vähentyneen. Suunta on hyvin huolestuttava ja siihen on saatava muutos pian.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.